Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 29 април 2011 г.

Шопска домашна баница на Blondi



Рецептата е от една мама във форума "bg-mamma"-Blondi.
За първи път правя сама точена баница. Винаги съм правила под зоркото око на майка ми. Не успях да е направя перфектна или поне като тази на Blondi. Съдържанието в тавата беше изядено за кратко време. Не й беше простено, макар и в несъвършен вид.

Продукти:

1 яйце
3 с.л. олио
1 чаена чаша (200 мл) хладка вода
1 чаена лъжичка сол
брашно -не измерих количеството, но да се получи тесто, което не се лепи много по ръцете

За намазване:
250 грама масло или 50:50 масло и мас

Плънка:
3 яйца и 300 грама краве сирене

Начин на приготвяне:
Слагате в голяма купа яйцето, солта, олиото и водата. Започвате да прибавяте брашното, докато получите тесто, което може да месите с ръце, без да ви се лепи много. Тук мога да добавя,че и повече вода да сте сложили, няма голямо значение. Добавяте брашно, колкото е необходимо. Тестото се дели на 3 топки. Маслото го стопявате. Разточвате всяка топка на кора, колкото можете тънка, намазвате с разтопената мазнина обилно. Сгъвате кората на 4 като салфетка. По същия начин се точат и сгъват другите кори. Оставете на страна за кратко.
През това време разбъркайте плънката. За всяка кора са предвидени по 1 яйце и 100 грама сирене. Сместа е добре да е повече,за да има навсякъде от нея, по цялата кора. В противен случай има вероятност корите да станат сбити.
Взимате всяка кора, разточвате отново на кора, така както е сгъната. намазвате пак с мазнина и наръсвате от сместа равномерно навсякъде. Много е важно да има по цялата кора смес. Навивате кората и е нареждате в предварително намазнената тава за печене. ПО същия начин с останалите кори.
Преди да е сложете да се пече, полейте баницата с останалата мазнина. Печете на умерено загрята фурна до зачервяване. Готовата баница още гореща се напръсква със студена вода и се завива добре с кърпа, да се задуши.



източник: www.forum.bg-mamma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...