Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 28 април 2011 г.

Усуканица с лук и сирене на Йоли



За любителите на лук, това е много оригинално предложение. Признавам, в началото погледнах малко скептично на съчетанието лук със сирене, но многото положителни отзиви ме накараха да се престраша. И не съжалявам. Наскоро имах гости и реших в допълнение към вечерята да добавя и тази усуканица. Много се хареса на всички и останаха удивени от аромата й.

Замесва се тесто от:
350 гр.брашно
100 гр.меко масло
2 яйца
4 с.л. квасена сметана
20 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

5 глави стар лук
1/2 ч.л. сол
50 гр. масло
200 гр. краве сирене
риган за поръсване

разбито яйце за намазване

  • Маята се разтваря в малко вода със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне.
  • Направете кладенче в брашното , изсипете шупналата мая и останалите продукти и замесете меко , еластично тесто. Ако е необходимо , добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
  • Нарежете лука на полумесци и го задушете в маслото. Сиренето нарежете на кубчета.
  • Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган , разстелете задушеният лук и наредете кубчетата сирене.
  • Завийте тестото на руло и го прережете с остър нож по дължина почти до средата.
  • Усучете рулото и го завийте на кравай. Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180* фурна.



Това е вторият вариант,който приготвих. Малко се увлякох и я навих на охлюв, вместо на кравай. Но пак се получи много добре.



източник: Йоли

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...