За любителите на лук, това е много оригинално предложение. Признавам, в началото погледнах малко скептично на съчетанието лук със сирене, но многото положителни отзиви ме накараха да се престраша. И не съжалявам. Наскоро имах гости и реших в допълнение към вечерята да добавя и тази усуканица. Много се хареса на всички и останаха удивени от аромата й.
Замесва се тесто от:
350 гр.брашно
100 гр.меко масло
2 яйца
4 с.л. квасена сметана
20 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
5 глави стар лук
1/2 ч.л. сол
50 гр. масло
200 гр. краве сирене
риган за поръсване
разбито яйце за намазване
- Маята се разтваря в малко вода със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне.
- Направете кладенче в брашното , изсипете шупналата мая и останалите продукти и замесете меко , еластично тесто. Ако е необходимо , добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
- Нарежете лука на полумесци и го задушете в маслото. Сиренето нарежете на кубчета.
- Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган , разстелете задушеният лук и наредете кубчетата сирене.
- Завийте тестото на руло и го прережете с остър нож по дължина почти до средата.
- Усучете рулото и го завийте на кравай. Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180* фурна.
Това е вторият вариант,който приготвих. Малко се увлякох и я навих на охлюв, вместо на кравай. Но пак се получи много добре.
източник: Йоли
Няма коментари:
Публикуване на коментар