Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 28 април 2011 г.

Намесник




Много бърз и вкусен намесник, подходящ както за закуска, така и за вечеря. Става на конци и е много пръхкав. Майка ни правеше много често като деца, особено, когато бързаше за работа. Ставаше рано сутрин и ни събуждаше с аромата на намесника. Сега се подсещам, че скоро не съм го приготвяла и е време да го поднеса с чаша изстуден айрян.

Продукти:

1 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка сол
около 200 грама сирене

Содата се разтваря в киселото мляко. Замесва се тесто като за точене (без сиренето). Разделя се тестото на 10 топки и ги точим като мажем всяка кора и я наръсваме със сирене. С масло става още по-хубаво. Слагаме корите една върху друга. Навиваме ги заедно на руло, осукваме го колкото е възможно и го навиваме на охлюв. Намазваме тавата с мазнина и я набрашняваме. Слага се навития намесник в средата на тавата и с ръце се разстила. Пече се в умерена фурна. Още топъл може да се намаже отгоре с масло и да се завие с чиста кърпа за няколко минутки.

Аз предимно деля тестото само на 4-5 до 6 кори. С 10 стават много слоеве и когато ядеш се делят повече конци. Това, разбира се, е добре, но аз предпочитам да е малко по-плътно. Преценете сами как ще ви е по-приятно и според времето и желанието ,разделете на толкова топки, колкото желаете.



И не забравяйте изстудения айрян! Страхотно допълнение е към неделната закуска!

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...