Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 28 април 2011 г.

Запеканка



Това е една моя измишльотина по идея на една колежка. Най-общо представлява гювече, но не в глинените гювечета, а в тава, като мусака. Точни количества няма, слагах на око. Но ще се опитам да напиша някакви приблизителни.

Използвах:

1 кг картофи
2 кренвирша
150-200 грама пресни печурки
2-3 пресни домата или 1-2 супени лъжици доматено пюре, дом. сок (койкаквото има)
може малко сирене (да кажем около 100 грама)
50 мл олио
червен пипер
сол на вкус
черен пипер на вкус
чубрица
по желание магданоз или друга подправка

кашкавал за поръсване

Картофите нарязах на малко по-едри парчета от за мусака. Гъбите почистих и нарязах на филийки. Добавих ги без предварителна термична обработка. Кренвиршите нарязах на колелца, добавих сиренето (може натрошено или на плочици). Смесих с доматения сок и овкусих с подправките. Накрая налях 100-150 мл водичка,. Пекох на загрята фурна на 200 градуса. Накрая настъргах обилно кашкавал и оставих още 10-тина минути да се зачерви отгоре.

Можете спокойно да импровизирате. Можете да сложите каквото ви е останало в хладилника. Може дори отгоре да се направи със заливка като мусака.
Ако нямате много време за готвене и са ви останали варени картофи от преден ден, спокойно могат да заместят суровите картофи. Дори ще стане много по-бързо. Всичко е въпрос на вкус и въображение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...