Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 28 април 2011 г.

Боб с кюфтенца



Много обичаме у дома това старо българско ястие. Доста често готвим боб, но мъжът в къщата не го признава без нещо, което да го подплати. От предната вечр бяха ми останали няколко пържени кюфтенца и реших, че този път ще влязат в употреба точно тук.
От известно време насам,бобът го приготвям само в голямо глинено гърне. Вкусът е неповторим, макар че ми отнема половин ден. Едно на ръка, че слагам всичко наведнъж, затварям с капака и забравям за него поне 4-5 часа.

1 кг боб ( за голям глинен съд)
1 прясна пиперка
1-2 моркова
1-2 сухи люти червени чушки
80-100 мл мазнина
1/2 глава кромид лук ( с другата половина правя запръжка накрая) или няколко стръка пресен лук
сол на вкус
джоджен- сух или пресен

Както споменах по-горе, всичко слагам наведнъж. Наливам вода до 2/3 на съда (относително, според количеството боб и големината на съда) и затварям с капака. Някои замесват тесто и замазват капака с него, но аз не го правя. В началото включвам фурната на 250 градуса , за да загрее гърнето добре и като заври, намалям на 150. И така минимум 4 часа. Когато преценя, че е готов, добавям останалите от предната вечер пържени кюфтенца да поврът няколко минути заедно с боба. През това време си наситнявам другата половина от лука, задушавам го в малко мазнина. Добавям и червения пипер. Ако желаете, можете да запържите 1-2 лъжици брашно и да сгъстите боба. Това го правя, когато водата е доста, а и ние го предпочитаме боб-яхния.
Ами това е. Всеки дом си има свой начин на приготвяне. Свои табиети и предпочитания. Това бяха моите и на семейството ми. Важен е крайния резултат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...