ТЕСТО
500 г брашно
250 мл топла вода
7 г суха мая
или 20 г прясна мая
3 с л олио
или 50 г мас
2 ч л захар (меласа, мед)
2 ч л сол
Ароматно олио
ситно нарязан магданоз
ситно накълцан чесън
ситно нарязана мащерка
олио
чили
Приготвяне:
• Маята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта.
• Оставете за 10 минути (докато не се появи шапчица).
• Изсипете сместа в подходяща купа (кухненски робот, машина за хляб) и пресейте брашното.
• Омесете еластично тесто като накрая прибавете олиото (маста) и солта.
• Поставете в намаслена купа (плик).
• Покрийте и оставете на топло място за около 30 минути.
• Ароматното масло:
- сипете в средна купа около 70- 100 мл олио. Изсипете вътре подправките.
• Втасалото тесто разделете на 16 части.
• Всяка част разточете и оформете във вид на пръчка с дължина около 25 см.
• Оформете питките като ги завържете на възел.
• Поставете питките върху хартия за печене.
• Покрийте и ги оставете за още 30 минути или докато не увеличат обема си два пъти.
• В предварително загрята фурна на 210 С за около 15 минути (до златист цвят).
• ГОРЕЩИТЕ питки намажете с помощта на четка с ароматното олио (или ги пуснете в купата с ароматното олио)
Няма коментари:
Публикуване на коментар