Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 29 април 2011 г.

Франзели



Това са първите ми франзели замесени в хлебопекарната. Нямат много идеален вид, но бяха много вкусни.

450 грама брашно
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
7 грама суха мая (аз замених с жива-1/2 кубче)
325 мл топла вода
3 супени лъжици олио

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и малко брашно до кашичка. Оставя се десетина минути да втаса. Слагам всички съставки в пекарната като най-отгоре е пресятото брашно. Замесвам меко еластично тесто. Обикновено следя дали маже под бъркалките. Ако е необходимо добавям малко брашно. Втасва на програма "тесто".
Готовото тесто деля на 3 или 4 части върху набрашнена повърхност. Оформяте ги на франзели. Ако желаете направете прорези. Оставете да втасат покрити още малко, около 20 мин. Пекат се 25 мин. на 180 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...