Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 30 април 2011 г.

Паста Мария-Антоанета



Не съм голям майстор на финните сладкиши и торти, но тази паста ми хареса и реших да се пробвам. Получи се много вкусна и ароматна. Единствения недостатък беше,че излязоха малко на брой пастички.
Рецептата е на Иван Звездев,а досега каквото съм опитала от неговите рецепти, винаги ми е било вкусно и сполучливо.
Представям ви тези леки пастички с наситен прасковен аромат

За пандишпановата платка


75 г пресято брашно
75 г натурално нишесте
4 яйца
100 г захар
кората на ½ портокал
1 щипка сол

500 г праскови
125 г захар
100 мл вода
50 мл портокалов ликьор
1 пакетче желатин-10 г

За декорация

1 праскова
50 г шам-фъстък

В две сухи купи отделяме белтъци и жълтъци. Разбиваме белтъците с миксер на пяна.
Разбиваме жълтъци със захар на крем със същите вилки, които не измиваме. Настъргваме кората на ½ портокал за аромат.
В купа смесваме пресято брашно и натурално нишесте. Смесваме разбитите жълтъци и белтъци и постепенно прибавяме сухите съставки.
Разбъркваме добре на ръка и изсипваме сместа в тавичка за печене с размери 30 на 40 см, върху която сме поставили хартия за печене. Печем пандишпановата платка за 10 минути във фурна, загрята на 200 градуса. След изпичане я обръщаме върху влажна кухненска кърпа и отделяме хартията.
Правим кръстообразен прорез в основата на прасковите и ги потопяваме във вряща вода за 30-60 секунди. След това ги охлаждаме в купа с ледена вода.
В малка касарола смесваме вода и захар. Варим сиропа 1 минута, след като кипне и го разделяме на две.
В малка купичка заливаме желатин с 6 с.л. студена вода и го оставяме за 5 минути да набъбне.
Наливаме портокалов ликьор в купичката с половината горещ сироп, след това наливаме сместа при желатина и размесваме.
Изрязваме неравните части по краищата на пандишпановата платка и я разделяме на две части, които сиропираме с останалия захарен сироп.
Обелваме бланшипаните праскови и ги пасираме. Смесваме пюрето със сиропа с желатин и го оставяме да изстине за 30 минути в хладилник.
След това намазваме с половината от пюрето едната от пандишпановите платки и я покриваме с втората, като ги притискаме една към друга. Намазваме и втората платка с пюре. Нарязваме шам-фъстък и поръсваме пастата. Нарязваме пресни праскови и декорираме пастата. По желание украсяваме със сметана на сняг. Оставяме пастата да отлежи поне 1 час в хладилник и я нарязваме на малки парченца.

източник: В кухнята на Звездев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...