Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 26 април 2011 г.

Содена питка с чубрица




Тази питка е спомен от моето детство. Моята майка, като всяка една домакиня, си имаше простички неща за приготвяне в кризисни дни. Замесваше тази съвсем обикновена питка и за да е направи по-вкусна, добавяше чубрица. Ухаеше страхотно на чубричка и още топла й се нахвърлях с мерудийка и сиренце. Сега много рядко е приготвям, дори бих казала, че не се сещам за нея. Но тя си остава една от любимите ми!
А за нейното приготвяне са необходими :
1 кофичка кисело мляко
1 1/2 кафяна лъжичка сода бикарбонат
200-300 грама натрошено сирене
1 чаена лъжичка сол
чубрица (ние я предпочитаме повечко)
брашно за средно меко тесто

Содата се разтваря в киселото мляко. Брашното се пресява, прави се кладенче в него и се изсипва млякото, солта, чубрицата и натрошеното сирене. Замесва се средно меко тесто. Питката се разстила с намазнена и набрашнена тавичка. Пече се на 200 градуса до зачервяване. Още гореща се напръсква с малко водичка и се завива в чиста кърпа. Най-вкусна е още топла!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...