Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 18 април 2011 г.

Шоколадови мъфини без яйца,с аромат на кафе





Това са едни вкусни мъфини, с много какао и с аромат на кафе. В първия момент се получиха с твърда коричка отгоре,но след леко задушаване с фолио, станаха много мекички отвън, а отвътре леко тестенички. Точно такива ги обичаме вкъщи. Да не са ронливи и сухи,а по-сочни. Ароматът на кафе допълва чарът им.

В оригинал рецептата е за шоколадов кейк ,но тъй като ме е завладяла мъфино -манията, реших да го трансформирам в малки кексчета! Рецептата е публикувана в онлайн версията на сп. Кулинарен журнал от Anito GeorgievaGicheva

1 ½ чаена чаша брашно

1/3 чаена чаша какао

1 ч.л. сода за хляб (замених я с 1 бакпулвер, тъй като не обичам миризмата на сода в кексове )

½ чаена лъжичка сол

1 чаена чаша захар

½ чаена чаша олио

1 чаена чаша студена вода или изстинало кафе ( тук съветът ми е ,ако решите да използвате кафе, да го направите по-силно. Аз постъпих малко по-предпазливо с количеството кафе, но крайния резултат позволяваше по-силен аромат. Следващият път непременно ще засиля дозата)

1 -2 ванилии

2 чаени лъжици оцет ( тази съставка също не я добавих. Не бях сигурна какъв ще е вкусът на кексчетата и реших да не рискувам да станат случайно кисели. Единствената разумна причина , която намерих за себе си, за да присъства в рецептата, ми се струва,че е за неутрализиране на хлебната сода. Но тъй като и нея избегнах, не сложих и оцета)

Приготвянето е много лесно и не се изискват много усилия. Загрейте предварително фурната на 190° С. Смесете всички сухи съставки в купа и разбъркайте. В друга купа смесете всички течни съставки БЕЗ оцета. Прибавете към сухите съставки течните и разбъркайте много добре до хомогенна смес. Прибавете оцета (ако сте решили да го използвате ) и бързо разбъркайте.

Преместете сместа веднага в намазнена тавичка или формички за мъфини и печете за около 30 минути. Пече се, докато започнат да се отлепват от стените на тавичката, а не до суха клечка, за да не станат ронливи.

Допълнение: Аз ги пекох само 20-тина минути, тъй като от предни опити с мъфини, знам че стават по-сухи отвътре. Проверих ги с клечка и бяха готови. Вероятно, ако се прави като цял кекс, 30 минути ще са необходими за изпичането им.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...