Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 12 май 2011 г.

Медовик



Бях чела страшно много за медовика. Но винаги ми се струваше страшно сложно и трудоемко да приготвям 7 блата. Поради това все отлагах, докато не попаднах на превода и изпълнението на Селма. Голямо облекчение е да опечеш само един блат, а резултата да е така божествено вкусен.

Тесто:
100 г масло(или маргарин)
2 яйца
1 и 1/2 ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
1/2 ч.ч. захар
2-3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
Крем:
500 г заквасена сметана(аз сложих около 800 грама по препоръка на Селма)
1/2 ч.ч. захар (сложих 2/3 ч.ч. тъй като захарта ми не беше от най-сладката)
100 г орехи
шепа сушени сливи,предваритлно накиснати в гореща вода за 1-2 часа ( като за първи път не сложих, а и нямах. Предполагам, че това не повлия драстично на вкуса. Сливите обогатяват медовика,но може и без тях)
1 ванилена захар

В съд се смесват меда и содата. Слагат се на котлона на тих огън. След около 2-3 минути, сместта започва да се пени и да придобива ярко жълт цвят. Махаме от котлона и добавяме маслото и останалите продукти. Разбърква се много добре. Сместа придобива вид на гъста заквасена сметана. Печем на умерена фурна в намаслена и набрашнена тава около 20 минути. (Тук отново съм следвала препоръките на Селма за печенето и сложих блата в студена фурна, за да го предпазя от изгаряне). Наистина много бързо се пече и е необходимо да познавате добре фурната си. Проверявате с клечка дали е готов.
Готовия блат разрязвате на 2.
Приготвяте крема, разбърквайки заквасената сметана, захарта и ванилията. Оставете малко време крема, докато се разтопи захарта. Добавете 2/3 от орехите в крема. Намазваме долния блат с половината крем. Наръсваме отгоре с обезкостените сини сливи равномерно, заглаждаме при необходимост. Поставяме втория блат. Към останалия крем добавяме другата част от орехите и намазваме блата. Отгоре се украсява със смлени орехи или настърган шоколад. Аз използвах фин млечен шоколад.
Задължително тортата престоява 1 нощ в хладилника.
Колкото повече стои, толкова по-сочни стават блатовете. Най-много ми харесва на втория ден.
Опитайте! Със сигурност любителите на медни сладкиши ще останат очаровани!

източник: руски сайт

2 коментара:

  1. Сладкиша издглежда убийствено вкусен :) и лесен, ще го приготвя задължително!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако остане за другия ден,ще е още по-наситен и сочен. Ще очаквам отзиви!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...