Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 16 май 2011 г.

Сладкиш "Дафина"



Тесто:
  • 4 яйца
  • 1 пак. масло (125 грама)
  • 2 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • орехи

Още: 1/2 ч.ч захар за карамелизиране
2 компота от праскови

Половината чаена чаша захар се карамелизира на дъното на тава. Аз използвам една долница на стара ел.тенджера. Има малко по-високи стени и е малко по-малка от стандартната тава.
Прасковите от 1 компот се отцеждат, режат се на филийки и се подреждат върху карамела. Аранжировката е по ваше желание.
В купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се размекнатото масло. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера. Добавя се към сместа и се разбърква тестото. Ако желаете добавете смлени орехи (аз не сложих). Готовото тесто се изсипва внимателно върху прасковите. Печете на по-слаба фурна, около 160 градуса.
Накрая горещия сладкиш се сиропира със студения сироп. Не бързайте да сиропирате със сока на двата компота едновременно. Преценете колко сироп може да поеме вашия сладкиш. Понякога с 1 компот ми е по-сухо, друг път е достатъчно. Но в повечето случай е необходим 1 и 1/2 компота.
Оставете сладкиша да се охлади и след час-два го обърнете в поднос.

1 коментар:

  1. Обожавам този сладкиш,само че маслото го разтопявам на дъното заедно с карамела!И твоят изглежда мнооого апетитно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...