Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 30 май 2011 г.

Вълчите семки на Pep-4o



Дойде ред и на тази вкусна манджичка. Има много прекрасни отзиви за нея и не успях да устоя, та днес я спретнах. В хода на приготвяне на кюфтенцата имах леки опасения за крайния резултат, тъй като се оказа, че каймата, която използвах беше доста по-мазна от необходимото за целта. С леки корекции от моя страна, резултата е идеално "облизани" чинии.
Горещо благодаря на Пеп-4о за прекрасната рецепта и вярвам, че и вие ще останете доволни. Опитайте! Няма да съжалявате!

Продукти:

  • 800 гр кайма
  • 100 гр кашкавал
  • 100 гр сирене
  • 1 малка глава лук
  • 1 филия хляб
  • чаша топла вода( за накисване на хляба)

  • 1кг консерва домати
  • 2 малки глави лук
  • 10-на скилидки чесън
  • сол, розмарин и черен пипер
  • 1 с л мед или захар
  • 4-5 с л олио/зехтин
  • 150-200 гр черни маслини
  • 1 к л лют червен пипер
  • 2 с л нишесте или брашно
В процеса на готвене направих леки промени и затова ще напиша моя вариант. Оригиналът може да видите в източника.

Сиренето и кашкавалът се настъргват на ситно. Аз нямах кашкавал и използвах двойно количество сирене Дунавия.
Каймата се омесва заедно със сиренето, кашкавала, ситно настъргания лук, 1 филия хляб, която се накисва във вода, отцежда се и се прибавя натрошена. Всичко се омесва добре.Оформете малки топчета, колкото орех.
В тенджера загрейте около 700-800 мл вода, подсолена и я изчакайте да заври.
Във врящата вода поставете топчетата едно по едно за кратко, колкото да се бланшират. Отнема може би минутка. Тъй като незнаех колко да ги държа, първите топчета ми бяха станали меки. Явно много бързо ги бях извадила.
Извадете топчетата с решетъчна лъжица, а бульона прецедете.
В същата тенджера или друга, сгорещете олиото. Лукът и чесънът за соса ги нарязах ситно в чопъра и ги сложих да се задушат. Прибавете 2-3 с.л. брашно да се изпържи до кафеникав цвят. Сложих настърганите домати (пресни), червен пипер и добавих бульона. Сложете маслините, захарта и кюфтенцата. Долях малко вода (около 300-400 мл, тъй като ми беше малко соса) .
Оставете ястието да поври около 30 мин, да се посгъсти. Подправете с черен пипер и сол на вкус (ако е необходимо). Аз нямам розмарин и не сложих. Лютия пипер също пропуснах.

Макар и с тези си мои промени в реда на готвене, ястието е божествено!

източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...