Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 4 май 2011 г.

Боб с маслини и гъби



Един малко по-разчупен вариант на бял боб. Лесно и много вкусно.

Продукти:
400 гр. бял боб
200 гр. пресни печурки
200 гр. маслини
2 глави кромид лук
4 броя чушки
100 мл олио
1 ч.л. червен пипер
1 с.л брашно
сух джоджен
магданоз
щипка чубрица
1 ч.л. суха целина
сол на вкус

Бобът се слага да се вари както обичайно. Понякога му сменям водата,понякога-не. Днес не я смених. По средата на варенето добавих едната глава ситно нарязан лук. Полях тънка струйка от мазнината. Оставих още да се вари и малко преди да е готов се добавят зеленчуците. Маслините предварително се обезкостяват. Чушките се режат на ситно(ако обичате, може и на по-едро). Гъбите също почистени, измити и нарязани на филийки. В тенджерка с останалата мазнина задушавам всички зеленчуци за няколко минути. Добавям ги към боба. Подправям според предпочитанията с джоджена, малко магданоз, щипка чубрица. Обикновено не използвам тези подправки когато правя бял боб. Незнаех какво ще се получи с толкова много аромати и чубрицата и магданоза ги сложих предпазливо, а целината пропуснах.
Готовия боб запържих с втората глава лук, лъжицата брашно и червен пипер.
Овкусете със сол, но внимавайте, защото маслините също са осолени.



Оказа се наистина много добра комбинация. Подходящо е за вегетарианци, а и за месоядни с малка добавка на мръвка.

източник: Бай Данчо, "Станция Нова"

2 коментара:

  1. Невероятен е! Изпробвах го и всички останаха очаровани.

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам,че ви е харесал. У нас е любимият ни начин на готвене на боб. Дори и без гъбки,пак ще е вкусен. Маслините правят боба по-вкусен.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...