Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 16 май 2011 г.

Дърпани банички със сирене



Неделно утро е! У дома се носи мирис на прясно изпечени банички. Мирисът на онези банички, които ни примамват с аромата си от витрината на някоя фурна. Но този път приготвени от мен (с огромната помощ на моята майка).
Разбира се, огромно благодаря и на bordovsky, в чиято лична тема всеки път откривам нещо ново и по мой вкус.

Оригиналната рецепта е в един по-диетичен и здравословен вариант, но аз е измених като заместих типовото брашно с бяло пшеничено, а изварата-със сирене. Ако предпочитате диетичния вариант, посетете темата на автора.

Необходими са ви :
400 грама хладка вода
около 600 гр бяло пшеничено брашно
1 с.л. оцет
1 с.л.сол
9 с.л. олио (или зехтин)
20 гр краве масло
250 гр. сирене
мазнина за намазване (аз използвах олио)

Начин на приготвяне:
От хладката вода, брашното, оцета, солта и 1 с.л. олио замесете меко еластично тесто. Разделете го на 4 топки .(В моя случай замесих двойна доза и съответно разделих на 8 топки). Намажете ги с мазнина и ги оставете в тавичка да починат 30 минути покрити с фолио.


Работния плот се намазнява. Всяка топка първо се разточва с точилка, а след това се дърпа с ръце, докато се получи голяма и тънка, по възможност, правоъгълна кора. Аз разточвах само с точилката,тъй като се получи достатъчно тънка кора и нямаше възможност за дърпане с ръце.


Срежете кората на 2 по средата.


Наръсете всяка половина с натрошено сирене. Поръсете с 1 лъжица мазнина.


Загънете като плик. Получават се 2 банички.


Оформените банички наредете в омазнена тава. Отгоре разпределете кравето масло и сложете баничките да се пекат в силно загрята фурна на 250 градуса. В оригиналната рецепта пишеше да се пекат на 200 градуса, но при мен станаха много бавно и се изсушиха от бавното печене. Втората тава е коригирах в градусите и се получиха значително по-добре. Задължително напръскайте горещите банички с вода и завийте с хартия и кърпа около 10-15 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...