Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

Моите гоблени


251В далечната 1994 година за първи път имах щастието да се запозная  с този вид изкуство. Тогава бях едва на 15 години и ми беше много забавно какво ще се получи от конците в подареното ми пакетче с гоблен. 
               Това весело гобленче беше първото и не предполагах, че гобленарството ще стане мое второ хоби. Доста несъвършено го уших, но това нямаше никакво значение. Единствено удоволствието бе важно за мен.

"Блатен пейзаж"

 

" Тепавичка"


 " Пролет дойде"
тези три гобленчета бяха от някаква поредица и тъй като бяха накупени с цел да се уча, бързо ги наши и тях ,от мерак.

" Щастливото завръщане"
Много стара разработка на завода в Казанлък. И много сполучлива. Макар с български конци, до ден днешен не са избелели цветовете и стои все така запазен. Това е първият ми морски гоблен. Продължавам да шия с невероятно удоволствие морски пейзажи. Обожавам всичко свързано с морето, морската тематика и това е нещото, което ме зарежда винаги положително. Голямо щастие е и да се будя близо до морето, а от няколко години и да работя на брега му.

" Към родното пристанище"
Още един на морска тематика. Свързвам го емоционално с ново събитие в живота ми, което ме доближи още повече към морето. Признавам си,че докато го ших се опасявах, че от тази цапаница няма да излезе нищо красиво. Размерите му са доста големи и крайния резултат пролича едва на края, гледайки го от доста далече. Отново сполучлива разработка на завода в Казанлък.

" Рибари с херинги"
Подарък за вече покойния ми татко!
Ушит е от майка ми и това го прави двойно по-специален и скъп.


" Силата на вярата"
Като се замисля, май всеки гоблен до момента е свързан с нещо мило, скъпо. И този има сантиментална стойност. 
От дете помня тази картина ,овехтяла и пожълтяла, стоеше на стената в кухнята на моята баба. След нейната кончина тази картина изчезна незнайно как и къде и тайничко се бях зарекла, че ако ми попадне ще я ушия на гоблен. Когато човек си пожелае нещо силно, то му се сбъдва. Подариха ми този гоблен и " на един дъх" го уших. Признавам, че не е много сполучлив, нито цветовото съчетание е добро. Но е скъп спомен!


" Силата на вярата" 2
След време ми попадна втора разработка, с по-силни цветове. Сега е подарък за дома на кака и батко.
Вкратце, картината е библейска и визира жена, която се държи на каменен кръст, с надежда и вяра да се спаси от потопа.                                                    " Зеления замък"                                                                " Кафявия замък"" Зимна нощ " 
или небезизвестната Хитлерова зимаКазват, че във всеки дом трябва да има по един ушит кон. Носел късмет и щастие. Не помня името на гоблена. Това е първата ми разработка от интернет, доста несъвършена схема и трудна. Но коня се получи сравнително добре." Селски пейзаж"
( от спис. "Галерия бродерия" )
Любов от пръв поглед :) Невероятно весел, емоционален и зареждащ ме положително гоблен. Първият в рамка и красящ домът ми. И завладява всеки, който го загледа." Брезички"
Докато бях в творческа пауза и се чудех какво да шия, изрових този гоблен от старите архиви. Заедно с него намерих и други позабравени, детски.

"Доналд музикант"
Спомних си, че бях малко момиченце и някой ми го беше подарил. Нямах представа, че го имам, докато не рових из гардеробите.

" Мечо и Мецана"

" Зимна приказка"

" Конски глави "
Невероятно красиви кончета и е време да красят стената в рамка.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...