Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 31 май 2011 г.

Житен клас



Бях запленена от този оригинален житен клас. Самата идея за неговото оформяне носи много смисъл. Затова и го приготвих за новогодишните празници с ясната идея за много плодородие и пълна къща с благини.
Отделно, това беше най-забавната погача, която съм приготвяла. Не съм снимала детайлите. Тях може да видите в оригинала.

Продукти:
  • 300 мл прясно мляко (аз я правих с 400, втория път с 500, за да стане по-голяма)
  • 3 яйца
  • 4 с. л. кисело мляко
  • 4 с. л. олио
  • 1 кубче мая
  • 1 ч. л. захар
  • брашно около 800 гр. ( при мен около 1.200)
  • 1 ч.л. сол ( аз я добавих, за да неутрализирам тестото, да се овкуси)

Затоплете леко прясното мляко и в купа го разбъркайте с маята, захарта и малко брашно до кашичка. Оставете да шупне. Ако месите в машина за хляб (внимание количеството тесто е голямо), сложете на дъното всички течни съставки, натрошете маята в тях, леко разбъркайте да се разтвори. Добавете отгоре пресятото брашно със солта и захарта и замесете на програма Тесто (месене и втасване).
Ако месите на ръка - пресейте брашното, изсипете в средата останалите продукти и готовата маяна смес и замесете средно меко тесто. Тестото трябва да може да се оформя на фитилчета и да може с ножица да се режат житните класчета. Не бива да е прекалено меко, за да не се обезформят фигурките ви.
Оставете го да втаса и когато е готово го разделете на 2 части. Едната част се оформя крушообразно, ако така мога да се изразя, нещо като форма на бейзболна бухалка. Вижте в оригинала за по-лесно.
От останала част се правят тънки шнурчета и главичките за класовете. Сега се сещам, че това беше причината да направя по-голяма доза тесто. Първия път не ми достигна тестото за украсата, стана по-бедно и се наложи с втория опит да надуя малко прясното мляко и брашното.
Парченцата тесто ,представляващи житните класове, се режат с ножица като бодли на таралеж.
От един по-голям и не много тънък фитил оформете панделка в долната част. Не стягайте много панделката около тестото, за да не се разкъса при втасването и печенето. Краищата й просто подпъхнете под питката.
Намажете цялата питка с разбит жълтък, прясно мляко и малко мазнина.
Цветчетата се поръсват със сусам.
Докато е оформяте и нареждате, тя почти е втасала. Добре е да е формяте върху хартия за печене, за да е прехвърлите лесно в тавата. Другия вариант направо там да я нареждате, но задължително намазнете тавата.
Печете я в голяма правоъгълна тава на 170-180 градуса. Дали е изпечена добре, опитайте с дървена клечка.
Класовете са по-високи и понякое време може да я завиете с хартия отгоре, да не прегори.
Щом се изпече намажете я цялата с маргарин за по-красиво.

Добър апетит!






източник

1 коментар:

  1. Страхотна е тази погача, така майсторски направена, с апетитен загар. Поздравления!:-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...