Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 28 май 2011 г.

Филе с гъби



Продукти:
1 - 1.200 кг свинско филе без кост (може обезкостени пържоли, бут или филе)
300 грама гъби
1-2 глави кромид лук
1 водна чаша бяла вино (може и малко по малко)
няколко лъжици брашно за овалване на месото
чубрица
черен пипер- млян
черен пипер- зърна
3-4 зърна бахар
1-2 дафинови листа
сол на вкус

Обезкостете месото (ако е необходимо), почистете, измийте и го нарежете на филийки с дебелина 0.5 - 1 см. Начукайте леко месото. Всяко парче овкусете с чубрица, млян черен пипер и сол на вкус. След това оваляйте месото в брашно от двете страни. Не го изтупвайте, ако е полепнало повече.

Нарежете лука на ситно. Гъбите нарежете на филийки. Загрейте 50 мл олио и задушете първо лука, а после прибавете към него и гъбите.

На дъното на тенджера наредете един ред месо. Върху него поръсете сместа от лука и гъбите. Сложете 1 дафинов лист, 2 зрънца бахар и няколко зрънца черен пипер. Подправките слагам според предпочитанията, като не прекалявам с даф. лист и бахара. Наредете втори ред месо, пак от плънката, същите подправки и така редувате месо, смес, докато свършат. Няма значение с какво ще завършите.
Налейте виното, след това долейте с вода (около 2 литра). Ако месото е много, може да сложите още вода. Да има възможност месото да се свари и да остане сос като при тас кебапа. Посолете, ако има нужда. Варете на слаб до умерен огън до пълното сваряване на месото и добра консистенция на соса.
Подходяща гарнитура са варен ориз и пържени картофки.









1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...