Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 29 май 2011 г.

Лозови сармички с бешамелов сос



Нямам търпение да излязат лозовите листа и задължително , първо приготвям тези сармички, а след това събирам листа и за фризера. Така целогодишно си осигурявам това ястие на трапезата. Особено на Бъдни вечер.

Плънката е с кайма и ориз, както приготвям пълнените пиперки . Преди това, обаче, лозовите листа ги измивам много добре и ги попарвам във вряла вода, докато сменят цвета си. За предпочитане е да се берат по-млади листа, защото по-старите имат дебели жили, които не са много приятни за ядене. Ако, все пак, нямате избор на листа, попарвайте старите по-дълго време.
Отцедете листата от водата и навийте сармичките. Наредете ги в тавичка, долейте вода, подсолете я с 1 щипка сол и запечете сармите в загрята на 200-220 градуса фурна.
Аз слагам повече вода, както и при чушките, за да остане бульон за бешамела. Приготвен със соса от печеното ядене, бешамела е по-вкусен.

Сос Бешамел
Първо искам да уточня, че това не е точно истинския бешамел, който се прави с прясно мляко. По-скоро си е бял сос, но ние така го наричаме.
В тенджера загрявам около 30 мл олио. Към него добавям 1-2 с.л. брашно, които разбърквам много добре, да поемат цялата мазнина и същевременно брашното да придобие кафеникав цвят. Оттеглям тенджерата от котлона. По малко, на части, наливам отделения бульон от сармичките и бъркам да няма бучки и да се изглади соса. При всички случаи бульонът няма да е достатъчен и затова доливам още малко вода. Много ми е трудно да напиша точни милилитри, защото всеки път ми излиза различно количество бульон. Ако се затруднявате, сложете по-малко в началото, а ако има нужда, винаги може да долеете още малко вода. Оставете соса да ври до сгъстяване. Имайте предвид, че като изстине ще се сгъсти още. Така че го оставете леко течен, не като крем-нишесте. :) Готовия сос изтеглете от котлона.
В по-голяма купа( като за миксер) разбийте 3 яйца и 1 кофичка кисело мляко. Много бавно и внимателно добавяйте сос към яйцата и бъркайте непрекъснато, за да се темперират яйцата и да не се пресекат. Като понапълните купата, получената застройка върнете в тенджерата с останалия сос и разбъркайте. Върнете на котлона и варете соса още 5 минутки. Овкусете на сол.
С така приготвения сос се поднасят сармичките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...