Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 29 май 2011 г.

Тиквички на фурна



Тази вегетарианска запеканка е творение на моята кака. Тя си има у дома вегетарианец и доста често й се налага да измисля нови посни ястия, за да разнообразява менюто му. Това е една от нейните приумици, много сполучлива и вкусна. За съжаление, у дома само аз му се наслаждавам, тъй като друг не обича тиквички. За това пък аз мога да ги ям денонощно, особено пържени с кисело мляко. Но да не се откланям от темата.

Необходими са ви:

3 средно големи тиквички
150-200 грама краве сирене
4-5 яйца
2-3 с.л. мазнина за задушаване
джоджен ( сух или пресен)
копър ( сух или пресен)
черен пипер и сол на вкус

Измийте и настържете на едро тиквичките. Без да ги отцеждате, ги сложете в дълбок тиган с мазнина и ги запържете. Пускат си вода и се задушават до омекването им. Натрошете сиренето и го добавете към тиквичките. Разбъркайте да се размесят добре и да се размекне сиренето. Изтеглете тигана от котлона. Добавете яйцата, разбъркайте отново и подправете с подправките. Не съм дала точно количество за тях. Обикновено слагам повече, за по-пикантно и да се вижда, че има. Овкусете със сол и млян черен пипер. Сместта има вид на суров миш-маш.
Изсипете в тавичка и запечете в предварително загрята на 200-230 градуса до образуване на златиста коричка. Ако използвате по-голяма тавичка, ще стане по-тъничко. Аз го предпочитам така, а вие съобразете според наличните ви съдове и предпочитания за дебелина. Не се надува много! Може да поднесете с кисело мляко.

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Колко лесна рецепта ... Понеже не обичам да готвя, страшно се зарадвах, че открих нещо бързо и лесно за приготвяне ... :) Веднага ще го пробвам. :) Благодаря ти за нея ...:) Усмихнат и прохладен ден от мен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...