Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 16 май 2011 г.

Питка с тестото на Хриси



Немога да ви опиша колко вкусно тесто. Имам много рецепти, много от тях съм изпробвала, но това тесто е любимото ми. Винаги става много вкусно, не съхне питката на другия ден.
С него можете да приготвите всякакви тестени изделия - питки, погачи, хляб, разни солени кифли или каквото друго желаете.

Ето и продуктите:
300 мл прясно мляко (може и с вода)
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 кубче мая
3 яйца
1 с.л. захар
1 с.л. сол
брашно около 1 кг

Леко се затопля прясното мляко (в никакъв случай горещо), разбърква се с маята, захарта и няколко лъжици брашно да стане на кашичка. Оставя се да втаса. В останалото пресято брашно се сипва вече втасалата мая, добавят се кис.мляко, солта, олиото, яйцата и се замесва меко еластично тесто, докато спре да лепне. Аз го меся в пекарната, а брашно слагам на око, да не маже под бъркалките. В оригиналната рецепта се бие тестото 100 пъти в масата, като козуначеното. Оставя се да втаса 15 минути. След второто втасване оформяте питката по ваше желание

Моя начин на оформяне:(както в оригинала)
От тестото отделих едно малко парче, от което направих три фитилчета и ги сплетох на плитка. Отделих още едно малко топче, което ще използвам като топка в средата. Големината е съобразявам според тавата.
Основното тесто деля на 3 части. Разточих ги на 3 кори, намазани с олио и трите. Слагам ги една върху друга. Колкото по-тънко са разточени корите, толкова повече пластове ще се получат накрая. Трите кори заедно се навиват на руло. Режат се парчета с дебелина 1 пръст. В намазнена тава първо сложих в средата едното топче. Резените наредих покрая застъпани едно след друго. Ако ви излязат повече парчета, за да се съберат, ги застъпете повече. За да не остава празно място между охлювчетата и центъра, около самата топка увих предварително сплетената плитка или може просто да се направи някакво фитилче. Украсата е изцяло плод на фантазията ви. Оставя се питката да втаса. Отгоре се намазва с жълтък, разбит с няколко капки прясно мляко, за лъскавина. Печете на 190-200 градуса.





Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...