Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Бюрек



Време е да мина отново към любимата ми категория храна- тестени печива.
Доста отдавна опитах този бюрек и многократно е правен и повтарян. Резултата е повече от страхотен. Има вкус на купешка баничка, но само онази дебелата част от баничката. Не е толкова мазен като тях, дели се на катове и листи, многоо вкусен и се преява с него.
За първи път тегля тесто на ръка и мислех, че няма да се справя. От престояването на тестото в мазнината, се работи страшно леко и приятно.
Тези, които се плашат, че не умеят да точат или правят дърпани баници, да не се страхуват да го направят. Абсолютно лесно и никакви умения не се изискват. Еластичността в тестото е гарантирана и вече изпитана. Така че вадете брашното и запрятайте ръкавите!
Да спомена, че рецептата е от "Вкусно и красиво" и там също има стъпка по стъпка, която ще ви улесни допълнително.


Необходими продукти:

500 гр. брашно

250-300 мл. вода

сол на вкус.

-300 гр. сирене.

200 мл. мазнина (масло - олио 50/50)

Приготвяне:

От брашното, водата и солта замесваме меко тесто.

Оформяме топка и нарязваме на пет парчета.



Всяко парче се оформя на топче и след това на малка питка с големина, колкото малка чинийка.


Смесваме разтопеното масло и олио и слагаме в дълбок съд или чиния.
Корите престояват в мазнината 10-15 минути.
След това всяка кора поотделно се слага директно от мазнината на плота или масата. Притискаме и разтегляме настрани кората. Издърпваме внимателно, докато се образува тънка кора. Дърпайте от всички страни до получаване на тънка прозрачна кора. Става бързо и лесно.



В средата на всяка кора поръсваме натрошено сирене, което заема площ, колкото ще е голяма тавата, в която ще се пече. Тестото извън диаметъра на сиренето се загъва навътре.

Втората кора разтеглете по същия начин на тънко. Натрошете в средата й сирене и върху сиренето прехвърлете първата вече сгъната и оформена кора. Получават се една в друга. Краищата извън получения диаметър отново нагънете на вътре.

Разтеглете третата питка на тънка кора. Пак поръсете със сирене. Върху него прехвърлете двете нагънати заедно кори и краищата загънете навътре. Получават се три кори една в друга.

Разтеглете четвъртата кора на тънко. Повторете същата процедура с натрошеното сирене и върху него трите заедно нагънати кори. Краищата се загъват отново навътре.

Процедурата се повтаря и с петата кора- разтеглена тънко, сирене и в нея се слагат четирите заедно нагънати кори. Дооформяте като прибирате краищата и като последна кора, се опитайте да нагънете по-красиво, за да има по-добра визия бюрека ви.

Само да уточня, че при нагъване на първата кора, същата няма никакъв вид, много е мека и не може да добие красив облик. Поне при мен беше така. Но с поставянето им една в друга, бюрека се уплътнява и постепенно добива форма и вид. Несъвършенствата ги "замаскирайте" с петата кора.

Прехвърляме в намаслена тава и печем на 200*С фурна до порозовяване от всички страни. Изваждаме напръскваме с малко вода и покриваме с кърпа.




Не успях да снимам етапите на загъване, тъй като ръцете ми бяха целите в мазнина, а заместник- фотограф липсваше.
Обяснението е дълго, но изпълнението е лесно и бързо. Не отнема много време да разтеглите корите, а като добиете тренинг, се прави за още по-кратко време.


Източник: Вкусно и красиво

15 коментара:

  1. Много калории,но мнооого вкусно.Масълце и сиренце-ах лелеее,представям си удоволствието на моите хора в къщи ако го направя.Нинче,хареса ми бюрека.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Нинче,Нинче,как ще се спи след тази гледка не знам!
    Мнооого вкусен ми изглежда бюрека,пък и правен от майстор като теб изобщо нямам съмнения.Благодаря,че сподели за тази тънкост при точенето на много тънки кори,вече по-смело ще се пробвам!

    Сърдечни поздрави,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен бюрек си завъртяла, Нинче! Не съм правила бюреци домашни баници, точно поради факта, че много се съмнявам да се справя с точенето. Но ти направо ме амбицира! Сега ще съм по-уверена:). Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна рецепта Нинче! Още утре за закуска ще го спретна този бюрек! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Нинче, много майсторски бюрек!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Баба Марта :))
    С пожелания за много здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  7. Нинче, Честита баба Марта! С пожелание за много здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно!
    А да попитам, поетапно ли се топят питките в мазнина или всички наведнъж и престояват нужното време?
    Заинтригува ме рецептата, а и отдавна искам да направя бюрек:)

    ОтговорИзтриване
  9. В оригиналната рецепта се подразбира,че всяка кисне по 10-тина минути в мазнината,мисля че поотделно. Но аз взех една малка тавичка и подредих питките в нея да се застъпват и полях с предвидената мазнина. С лъжица взех от мазнината и полях върху горните питки също да са омазнени. И станаха идеални,невероятно лесно се дърпаха.

    ОтговорИзтриване
  10. Нинче аз не съм добър готвач понеже нямам време от работа .Но искам да ти издам една тайна.Когато бях ученичка правихме същите баници.Спомня си че на 1 кг брашно се слага 30 гр сол също топките могат да се направят по малки и след като престоят в мазнината се слепват две по две с малко мас или масло.Ако се опиташ не да ги дърпаш ,а да ги въртиш става също чудесен лист начинът на татък е същия.ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Много благодаря за полезните съвети. Солта наистина е слагам на око и леко с върха на езика опитвам тестото дали ми е добре. Мога да опитам да слепвам по две кори, но това с въртенето ми се вижда висш пилотаж. Не знам дали ще се справя, най-много да лепна нещо на стената:)))

    ОтговорИзтриване
  12. ПЪРВО СЕ ОПИТАЙ С ЕДНА ХАВЛИЯ ТЯ ТРЯБВА ДА Е ИЗПЪНАТА КОГАТО Я ВЪРТИШ ЛЯВАТА РЪКА 4ПРЪСТИ СА ОТГОРЕ ЕДИНИЯ ОТДОЛУ ДЯСНАТА РЪКА ОБРАТНО ВЪОБЩЕ НЕ Е ТРУДНО ОПИТАЙ ПЪРВО С ПО МАЛЪК ГРАМАШ ТЕСТО .АКО СЕ СЕТЯ НЕЩО ЩЕ ТИ ПИША.

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...