Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 22 февруари 2012 г.

Панирани тиквички на фурна



Когато видях за първи път тази рецепта, реших че печени тиквички няма да са никак вкусни. Идеята,обаче, страшно ми допадна и тъй като обожавам пържени тиквички, веднага запретнах ръкави и ги приготвих по описания в списанието начин, но пържени. И дойде провала, заедно с него и разочарованието. Тиквичките се стопиха (логично беше и не прецених риска предварително). Получи се една мазна галетена панировка неподходяща за консумация. Не се примирих и направих втори опит като спазих стриктно рецептата и си ги опекох. Отново с нагласата,че няма да е толкова вкусно.
Няма повече за разказване. Изненадата беше 100 %, вкусът вълшебен, тиквичките леки и топящи се, същевременно и леко хрупкави. Изядени за отрицателно време.
Единствено цветът не е като този от снимката в списанието, но там са панирани с готова панировка, а аз използвах само галета.

Необходими продукти:
  • 1 тиквичка

За панировката:
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. горчица
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • 2 пакетчета готова панировка
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 връзка копър
Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на жулиени с ширина около 1 см. или друга форма.


Приготвя се млечен сос като киселото мляко се разрежда с 3-4 с.л. вода, в зависимост от неговата гъстота. Прибавят се горчицата, счуканият чесън и солта.



В чиния си подгответе панировката, в която ще оваляте тиквичките.
Тук ще вметна, че аз използвах обикновена галета примесена с мак и сусам.


Потопете тиквичките първо в млечния сос и после оваляйте в галетата или панировката, която сте избрали.
Подреждат се на разстояние в намаслена тава, поливат се отгоре с тънка струйка олио и се пекат на фурна, загрята на 200 градуса.
Готовите тиквички се поръсват с предварително нарязания на ситно копър (по желание)


Това е снимката от списанието, за да направите сравнение как изглеждат с готова панировка и с галета.


Източник: сп. Кулинарен журнал

9 коментара:

  1. Нинче, прекрасни тиквички ,хрупкави и препържени така както ги харесвам.Много са хубави изкушаващи.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Както и да изглеждат в списанието и твоите са чудесни , а така приготвени ми харесаха много .Благодаря ,Нинче за рецептата ,ще я опитам .
    Хубава вечер и голяма прегръдка от мен !

    ОтговорИзтриване
  3. Важното е ,че сте си ги хапнали.В списанието е друго-фотошоп-това онова...И твоите са чудни, Нинче.
    Поздрави и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам тиквички - във всякакъв вид. Пържените изразходват много олио и много време за приготвяне Твоята рецепта е супер и ще стане и "моя".

    ОтговорИзтриване
  5. Нинче и аз бях много скептична към печените тиквички, но наистина вкусът им е вълшебен. Да не говорим, че си спестявам двучасавото суетене над тигана. Аз ги овалвам само в смес от брашно, сол и червен пипер, но следващия път ще пробвам тази рецепта - много вкусно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  6. Тази рецепта ми напомня рецептата на Диани,която правя от поне две години и е много любима в къщи.Тиквичките наистина стават страхотни и спестяват досадното пържене.Дъщеря ми пък ги обожава така приготвени!
    Нинче,както винаги е вкусно при теб!

    Много усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. И хиляди прегръдки и благодарности за липсващата проверка с дума,голямо улеснение е!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз ви благодаря,че ме уведомихте. Нямах представа,че съществува, а е много досадна.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...