Когато видях за първи път тази рецепта, реших че печени тиквички няма да са никак вкусни. Идеята,обаче, страшно ми допадна и тъй като обожавам пържени тиквички, веднага запретнах ръкави и ги приготвих по описания в списанието начин, но пържени. И дойде провала, заедно с него и разочарованието. Тиквичките се стопиха (логично беше и не прецених риска предварително). Получи се една мазна галетена панировка неподходяща за консумация. Не се примирих и направих втори опит като спазих стриктно рецептата и си ги опекох. Отново с нагласата,че няма да е толкова вкусно.
Няма повече за разказване. Изненадата беше 100 %, вкусът вълшебен, тиквичките леки и топящи се, същевременно и леко хрупкави. Изядени за отрицателно време.
Единствено цветът не е като този от снимката в списанието, но там са панирани с готова панировка, а аз използвах само галета.
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
За панировката:
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 ч.л. горчица
- 2-3 скилидки чесън
- сол на вкус
- 2 пакетчета готова панировка
- 2-3 с.л. олио
- 1 връзка копър
Тиквичките се нарязват на жулиени с ширина около 1 см. или друга форма.
Приготвя се млечен сос като киселото мляко се разрежда с 3-4 с.л. вода, в зависимост от неговата гъстота. Прибавят се горчицата, счуканият чесън и солта.
В чиния си подгответе панировката, в която ще оваляте тиквичките.
Тук ще вметна, че аз използвах обикновена галета примесена с мак и сусам.
Потопете тиквичките първо в млечния сос и после оваляйте в галетата или панировката, която сте избрали.
Подреждат се на разстояние в намаслена тава, поливат се отгоре с тънка струйка олио и се пекат на фурна, загрята на 200 градуса.
Готовите тиквички се поръсват с предварително нарязания на ситно копър (по желание)
Това е снимката от списанието, за да направите сравнение как изглеждат с готова панировка и с галета.
Източник: сп. Кулинарен журнал
Нинче, прекрасни тиквички ,хрупкави и препържени така както ги харесвам.Много са хубави изкушаващи.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Както и да изглеждат в списанието и твоите са чудесни , а така приготвени ми харесаха много .Благодаря ,Нинче за рецептата ,ще я опитам .
ОтговорИзтриванеХубава вечер и голяма прегръдка от мен !
Чудни са станали! Браво!
ОтговорИзтриванеВажното е ,че сте си ги хапнали.В списанието е друго-фотошоп-това онова...И твоите са чудни, Нинче.
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека нощ!
Много обичам тиквички - във всякакъв вид. Пържените изразходват много олио и много време за приготвяне Твоята рецепта е супер и ще стане и "моя".
ОтговорИзтриванеНинче и аз бях много скептична към печените тиквички, но наистина вкусът им е вълшебен. Да не говорим, че си спестявам двучасавото суетене над тигана. Аз ги овалвам само в смес от брашно, сол и червен пипер, но следващия път ще пробвам тази рецепта - много вкусно изглеждат!
ОтговорИзтриванеТази рецепта ми напомня рецептата на Диани,която правя от поне две години и е много любима в къщи.Тиквичките наистина стават страхотни и спестяват досадното пържене.Дъщеря ми пък ги обожава така приготвени!
ОтговорИзтриванеНинче,както винаги е вкусно при теб!
Много усмихнат ден ти пожелавам!
И хиляди прегръдки и благодарности за липсващата проверка с дума,голямо улеснение е!
ОтговорИзтриванеАз ви благодаря,че ме уведомихте. Нямах представа,че съществува, а е много досадна.
ОтговорИзтриване