Когато излезе "модата" на лазанята, реших че е крайно време да я опитам. Като за начало купих едно полуготово парче, което трябваше само да се запече. Беше наистина вкусно, с шунка и гъби. Набрах смелост и запретнах ръкави да приготвя сама лазаня. Оказа се, че по- несполучливо нещо не съм могла да сътворя до този момент. Признавам си, не ставаше за ядене, отвратително на вкус. Не ме питайте какво съм сложила, уж шунка и гъби, кашкавал, но не беше никак вкусно. И до тук. Прекратих с опитите за лазаня за дълъг период.
Из форумите не спираха да се пишат разни рецепти, хвалебствия и суперлативи за това италианско ястие. Хванах се на ината си и си казах, че не е възможно само аз да не успея да я сготвя. Купих едни кори без варене и се захванах стриктно да изпълнявам рецептата от опаковката. Би трябвало производителя най-добре да знае как се готви това "чудо".
Какво да ви разказвам по-нататък - пожънах огромен успех и до ден днешен ни стана любимо ястие. Само че вариант Болонезе.
Голяма вкусотия, аромата изпълва цялата къща, а как свършва за броени минути... !!!
Ще ви напиша оригиналната рецепта, с която и аз се учих. В последствие направих някои корекции в продуктите, според нашите вкусови предпочитания. Ще спомена и за тях. Но по който и двата начина да решите да я приготвите, няма да сбъркате. Горещо ви я препоръчвам!
Оригиналната рецепта е следната:
Необходими продукти за сос Болонезе:
- 1-2 глави лук
- 5-6 скилидки чесън
- 100 гр. бекон( аз не слагам)
- 60 мл олио
- 1 чаена чаша бяло вино
- 300 гр. кайма
- 1 кг домати
- 1 с.л. червен пипер
- босилек (по-ароматно е с добавка и риган)
- магданоз
- тимиан( непозната подправка за мен и я избягвам)
- черен пипер
- сол
- щипка захар
- 200 мл вода
За сос бешамел:
- 50 гр. масло
- 250 гр. вода
- 250 гр. сметана (мляко)
- 1-2 с.л. брашно
- 60 гр. настърган кашкавал (пармезан)
кори за лазаня
кашкавал за настъргване
Начин на приготвяне:
Сос Болонезе: Запържете лука и скилидките чесън, предварително нарязани на ситно, в 60 мл олио. Добавете нарязания на ситно бекон. Добавете каймата, разтрошете ,задушете я малко и налейте бялото вино.Смесете с обелените и нарязани на дребно домати (може и настъргани, от консерва), подправете с червен пипер, босилек, магданоз, тимиан (нямам представа какво е това), черен пипер, сол на вкус и щипка захар. Добавете 200 мл топла вода и сгъстете на бавен огън.
За сос Бешамела: В 50 гр. масло запържете до златисто брашно. Налейте вда и сметана и варете 10 минути. Прибавете предвиденото количество кашкавал, настърган. Разбъркайте и изчакайте малко да се сгъсти.
А това е моя начин на правене, с няколко корекции и ми се струва по-достъпен.
Соса Болонезе : Запържвам 1 главичка лук и 5-6 скилидки чесън ситно нарязани. Добавям само 300-400 гр. кайма, добре я размачквам, за да стане на трохи. Добавям домати от консерва(1/2 буркан) или ако сезона позволява пресни, белени и също нарязани на ситно. Щях да забравя и 1 чаша бяло вино. Овкусявам с черен пипер, сол, задължително щипката захар, а от себе си добавям риган и босилек. Оставям соса на по-бавен огън да се посгъсти, а през това време приготвям бешамела.
Сос Бешамел: Предварително слагам уговорката, че не е оригинален бешамел. Но на мен ми е по-вкусен.
В 50 мл олио запържвам 1-2, може и 3 лъжици брашно. Брашното слагам толкова, че да попие мазнината. Бързо го запържвам да покафенее леко, но да не го изгорите. Наливам 250 мл вода и бъркам да не стане на бучки. Ако се наложи слагам още малко вода, всичко зависи от гъстотата на получения сос. Оставям да поври 5 минути, леко да се сгъсти и добавям 250 гр. кисело мляко. Настъргвам 50 гр. кашкавал и разбърквам. При необходимост оставете да се сгъсти.
Начин на нареждане :
Правоъгълна тава или йена на дъното се намазва със сос Бешамел. Нарежда се ред кори, слой сос Болонезе, а върху него с лъжица поливам от бешамела, да има на повече места. И пак кори, месния сос, бешамел и т.н. до края. Завършва се с ред кори, отгоре само намазани обилно със сос Бешамел и много богато ситно настърган кашкавал.
Пече се при температура 200-250 градуса около 40 мин. до зачервяване на кашкавала.
Съвет от производителя на корите : За да не варите корите, разредете3/4 от бешамела с малко топла вода и с него залейте вътрешните слоеве. С останалия бешамел покрийте лазанята отгоре и поръсете с кашкавал.
Аз лично не разреждам с вода, достатъчен е и сгъстения бешамел, за да подмокри и да се сварят корите. Да уточня, че става въпрос за кори на "Pasta Silva"с яйца и без варене.
Нинче, преди години и аз любопитната си купих от една закусвалня - изхвърлих я в коша директно, ужасна беше. Не се предадох и си купих полуготова, само се пече - беше много вкусна. Моя приятелка прави с домашни кори , трябва да я питам как се случват нещата. Но засега се придържам към твоя вариант:). Наистина, твоята изглежда много вкусно! Прегръдки от мен и хубав ден!
ОтговорИзтриванеCandy,не питай старило, а патило. Не сменям този вариант за друг. Във всичко съм така, намеря ли сполучлива рецепта, не я променям. Опитай, мисля че ще ти хареса,а ако намериш и тези кори,още по-лесно ще ти е. Има ги в Билла и Карфур.
ОтговорИзтриванеЛазаня -мечта си направила ,Нинче ! Моите комплименти ! Чудна е станала и съжалявам ,че отначало си се стъписала при правенето и. Сега обаче си я издокарала направо като по списание :). Хубав следобед ,мила ! Прегръдки !
ОтговорИзтриванеНинче засрамена,че не съм правила,нито съм яла лазяна гледам снимките ти
ОтговорИзтриванеизглежда много вкусно,ще се престраша и ще направя някой ден
хубава вечер мила
Браво на тебе! Чудесна е станала!
ОтговорИзтриванеЛазанята ти е страхотна,Нинче,браво!
ОтговорИзтриванеИ аз не варя корите никога,слагам повече сос и няма проблеми.И канелоните така.Даже май ти ме беше питала по този въпрос.
А бешамела с кисело мляко и на мен ми е по-вкусен и предпочитан.
Чудесно сте си хапнали,няма съмнение!
Поздрави!
Много вкусно предложение:) И ние предпочитаме лазаня Болонезе, но и Карбонара не отказвам:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте , луд фен съм на всякакви видове паста , но лазанята сериозно губи от вкуса без ТИМИАН-а , което всъщност е мащерка....повсеместно използвана в средиземноморската кухня , добавете я и няма да съжалявате :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за допълнението. Непременно ще опитам и с мащерка следващия път.
ОтговорИзтриване