Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 27 януари 2012 г.

Грах яхния



Зеленият грах притежава възхитителен вкус и е богат на полезни за здравето хранителни вещества. Той е много добър източник на витамин С, витамин К, манган , диетични фибри, витамин В1. Той е също източник на фосфор, протеини, мед, желязо, цинк и калий .

Счита се, че градинският грах води своя произход от Централна Азия и Европа. В действителност, той дори е споменат в Библията и е възхваляван от древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим.
Френският крал Луи XIV популяризира грахът през 17-ти век, като го превръща в основен елемент на менюто за дворцовите партита.

В нашия "семеен дворец" често предпочитаме на трапезата ни да присъства грах яхния. Приготвяме го със свинско, с телешко, понякога разнообразявам и с картофки.


Моят начин на приготвяне

Продукти:

  • замразен грах 2 пакета ( около 800гр.)
  • 1-2 глави кромид лук
  • 3-4 с.л. олио
  • 1 с. л. брашно
  • 2 домата настъргани или 1 с.л. доматено пюре разтворена в малко вода
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • магданоз
Нарежете лука на ситно и го задушете в олиото. Когато е готов лука, добавете замразения грах, разбъркайте го и оставете за кратко да се отпусни. Добавете брашното, разбъркайте, след това настърганите домати или предварително разтвореното с малко вода доматено пюре. Сложете червения пипер, малко сол и отново разбъркайте леко. Долейте вода ( обикновено слагам до 2/3 от нивото на тенджерата при това количество грах) и оставете да ври на бавен огън.
Накрая добавете още малко сол, ако има нужда и наситнения магданоз (Ние обичаме с повече магданоз и според големината на връзката слагам от 1/2 до 1 вр., тъй като понякога са съвсем малки).




17 коментара:

  1. МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И ПРИЯТНА И ЛЕКА ГОЗБИЧКА СИ НИ СПРЕТНАЛА!

    ОтговорИзтриване
  2. Нинка, и у нас се похапва често. Най-вече в комбинацията със свинско :) Но пък може да спретна изненада и да го предложа и в твоя постен вариант :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. И на мене грах ми дай :)....много ми се услаждат ей такива гозбици :)! Благодаря ,Нинче и за инфото ...виж ти ...и кралете ядяли грах :))!
    Чао ,мила и хубав и спокоен уикенд !
    Поздрави на Черно от Адриатическо море :)!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичаме и ние грах! Чудесна гозба!

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. И в къщи го обичаме! Нинче, браво, че сподели рецептата, като бях начинаещ готвач нямаше нет и ми беше много трудно с няколко книги.Ти си го приготвила много вкусно! Трябва да ги пазим тези рецепти! Прегръщам те! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей такива яхнийки много обичам, а твоята е супер! Заповядай при мен за награда - http://magi-bg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

    ОтговорИзтриване
  8. Бях забравила за това простичко, но вкусно ястие;)
    Много обичам такава яхнийка!
    Хубав уикенд, Нина!

    ОтговорИзтриване
  9. Допълнителната информация, която си дала за грахта е много интересна и полезна. Браво, че си се сетила. Тази яхния, и ние много я обичаме.

    ОтговорИзтриване
  10. Охааа грах!И ние много го обичаме:)Благодаря за информацията, днес научих нещо ново за една от любимите ми храни:)Весел уикенд ти желая:)

    ОтговорИзтриване
  11. И у нас много я тачим тази гозбица,особено аз и най-вече постна!Много вкусна е и при теб,Нинче!

    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  12. Ах, че обичам грах на яхнийка!!! Чудесно предложение, Нинче!:-)) Интересна допълнителна информация!!
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там имам награда, която искам да споделя с теб! Очаквам те!
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Нина,
    много харесах папатника, но обожавам грах...
    Благодаря за чудесната идея и апетитна яхнийка.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Яхнийката изглежда доста вкусно, обичам грах. Заповядай в моя блог, ще се радвам да споделя една награда с теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Нинче,и ние обичаме грах и винаги слагам 1-2 картофчета на дребно-уплътняват супата.Но винаги я правя постна заради децата-не се научиха да ядат готвено месо, а така ми се яде грах с месце....
    Приятна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. явно граха е любимо ястие в много домове
    и ние го обожаваме,вчера и аз готвих със свинско
    много полезна информация си ни публикувала Нинче и с интерес я прочетох
    заповядай при мен да си поделим едни награди

    ОтговорИзтриване
  17. Нина, много обичам грах - твоят изглежда много вкусен!!!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...