Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 9 януари 2012 г.

Катми

От "засукани" ястия съвсем забравихме българското и семплото. Докато се чудех кое да е поредното ми предложение, се оказа, че доста такива "прости" рецептички съм ги загърбила и не са видяли бял свят в блога ми. Така че следващите ми няколко предложения ще са си "наши", традиционни и не по-малко вкусни от останалите.

Ще започна с тези вкусни катмички. Зная, че всяка от вас си ги приготвя по свой начин, рецепти също има много. Моята майка ме е учила да ги приготвям и честно казано пропорциите са ми малко на око.
Преди много години ги печахме на глинен сач, след това напреднаха технологиите и измислиха ел.сачове. Много удобно и лесно беше с него. Но и то не е вечно. Сега ги приготвям на най-обикновен тиган за палачинки и като че ли вкусът си е почти същия.
Но задължително ги мажа с парче сланинка - и тигана, и готовата катмичка.

Необходими продукти:(дозата е голяма)
  • 1 яйце
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол или на вкус
  • вода колкото желаете
  • брашно за гъста каша, която лесно да се разстила върху тигана
Начин на приготвяне:

В тенджера разбийте с тел яйцето, "погасете" содата в киселото мляко и ги добавете към яйцето. Сложете вода, колкото желаете според това какво количество искате да направите. Обикновено правя една голяма тенджера палачинкова смес и излиза голяма купчина. Ядем ги 2 дни и разбира се повече хора. Нямам представа колко вода слагам, но поне 2-3 литра има. От там нататък започвам да добавям малко по малко брашно, бия с тел да не стане на бучки и сгъстявам ,докато получа желаната гъстота. Щипка сол за овкусяване или малко повече, ако е необходимо. Сместта се получава по-гъста, да можете да е разлеете по тигана и да не ви лепи по него. Ако видите,че не се зачервяват катмите добре и стоят все бели, добавете малко брашно ( но само ако не сте на много бавен огън). И най-важната стъпка- мажете тигана преди всяка катмичка с парче осолена сланинка без кожа. Вкусът е страхотен !
P.S. Извинявам се на тези, които не умеят да приготвят рецепти по начина "на око". Обещавам следващия път когато правя да премеря водата и брашното, но то пак ще е приблизително.
От горната доза могат да се получат около 50 катмички. Ако желаете да си приготвите по-малко, намалете и киселото мляко, а не само вода и брашно.

15 коментара:

  1. Чудни са, Нинче! Аз отдавна искам да си направя катми в къщи, но ме спира факта, че нямам сач. Баба навремето ни правеше катми на сач върху открит огън - няма по-вкусно нещо. Все си мислех, че на обикновен тиган няма да се получат, но щом казваш, че твоите така си ги приготвила, ще взема да пробвам. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ги обичам! Ама си е голяма играчка докато ги приготвиш. Може ли да те командировам за няколко дни в моята кухня? Ти ще ги пържиш - аз ще ги ям!

    ОтговорИзтриване
  3. Нинче, чудни са твоите! Аз веднъж пробвах да пека на сач но така залепнаха, че едва го изчистих:(. Твоите са чудесни. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Нинче,че не си пред мен сега да ти стисна ръката,мила!Като прочетох 2-3 литра вода направо се облещих!Много катми,много нещо е това,шапка ти свалям!
    Иначе безспорно са страхотно вкусни,а и снимките ти са съвсем различни,браво,все по-добра си!
    Сърдечни поздрави от мен,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Янче, стават и на тиган както палачинките. Разликата е в млякото, сместа е почти еднаква.
    Нели,благодаря!

    Мира, с удоволствие бих ти спретнала, но "домашните" няма да ме пуснат. Ще ти пратя в колетче :)

    Candy, опитай пак. Сача загрей силно, намажи със сланина. Аз я набучвам на една вилица и така е лесно. И ако лепят, добави още малко брашно. Възможно е да се изпортят няколко, но после си тръгват да се отлепят лесно.

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсирче, рядко се хващам, ама хвана ли се седя по 2-3 часа пред печката. Но всички се наяват блажено до пукване, остават и за 2 дни напред.:) Има и за раздаване.

    ОтговорИзтриване
  7. Нинче, фабрика за катми си направила малеееее опасна си.
    Много са хубави обичам ги със всичко да ги ям.Отнасям две три и бягам да си ги хапна.:)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. 50 катмички?! Леле.. ние както сме само трима, ще ги ядем цял месец :) Ти си герой, но сигурно си заслужва стоенето пред печката, защото изглеждат превъзходно, аз много обичам катми!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни са! аз ги правя с мая, но и така ще опитам:)

    ОтговорИзтриване
  10. Фен съм на катмите особено с кайсиево сладко:)
    Мммм, как ми се приядохааа:)))
    И, за много години! Здраве, щастие и много късмет през новата година!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Привет и от мен!ninfil-че от скоро следя блогът ти и да си кажа честно тук много ми харесва! Винаги има нещо вкусно:)и за това реших да подаря нещо, та когато имаш възможност отбий се при мен за да си получиш подаръка:)Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Нинчеее браво,обожавам ги с всякакъв пълнеж,но не правя защото е пипкава работа а моите мъже ще ги излапат за минути,а с малкото дяволче нямам това време
    а тази дозичка е тъкмо за нас :))
    прегръдки мила и заповядай при мен,има една награда,ще се радвам ако я приемеш
    хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  13. Здр, катмите не се ли правят с мая ? Вече на няколко места гледам кисело мляко и сода и се зачудих.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Може и с мая, но моята баба ги правеше така и сега аз ги приготвям.На мен лично с мая по-малко ми харесват. Ако желаеш опитай и по двата начина и избери по-вкусния за вас. От маята по принцип трябва да се получат по-шуплести катмички.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...