Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията
петък, 2 март 2012 г.
Орехчета с ванилов крем
Най-любимите сладки на всички у дома.
За голяма част от аудиторията няма нужда да ги представям. Познати са ви от миналото, когато нямаше голям избор от сладки по магазините.
Когато моята майка ги приготвяше, беше цял празник у дома. Нямах търпение да ги напълни с крем и да започна да изпразвам малко по малко подноса. За съжаление изгуби рецептата и дълги години не бяхме правили. Докато не се появи интернета и добри домакини решиха да напишат техните рецепти. Нямам източник, записала съм рецептата преди повече от 7-8 години и не съм отбелязала автора. Това в случай, че някой предяви претенции.
За тези, които не познават вкуса на орехчетата, ще кажа,че това са едни много вкусни, меки и пълни с ванилов крем черупчици. Пекат се в специална форма тип"преса" . Трудоемки са за направа. Обикновено на единия ден правя черупките, почиствам ги от стърчащи крайчета, а на другия ден ги пълня с крем.
За съжаление няма как да ги приготвите, ако нямате специална форма за тях.
Необходими продукти:
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
1 пак. амонячна сода
1-2 ванилии
около 700 гр. брашно- за средно меко тесто
За крем ванилия:
1 литър прясно мляко
9 с.л. захар
10 с.л. брашно
5 жълтъка
Начин на приготвяне:
Тестото- Разбиват се яйцата и захарта, прибавя се олиото и киселото мляко, в което е разтворена ам. сода. Бакпулвера се пресява с брашното. Замесва се средно меко тесто,от което да могат да се оформят топчета.
Формата за печене се загрява добре, намазнява се и във всяко гнездо се слага малко топче от тестото. Пекът се страшно бързо.
Готовите черупки се стържат с нож от излишните краища, за по- добра визия.
Крем: Брашното се разтваря в 1 чаша студено прясно мляко, взета от общото количество мляко. Към получената кашичка се добавят един по един жълтъците и се разбиват добре.
Останалото мляко се сварява или загрява заедно със захарта. Когато заври, изтегля се от котлона, добавя се кашичката от яйца и брашно и се бърка добре. Връща се на котлона и крема се сварява до пълна готовност. Накрая добавете 2 пакетчета ванилия за аромат.
Оставете крема да изстине и тогава напълнете орехчетата. Слага се крем във всяка черупка и се слепват две по две. Можете да сложите вътре парченце орехче или да ги оваляте отвън със смлени орехи.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
О, орехчета! Страхотно!
ОтговорИзтриванеВ нас се приготвят с три вида крем и си е много трудоемко като цяло:)
Чудесни са твоите!
И... Честита Баба Марта!:)
Нинче,браво на теб тези дни ми изкочиха формичките за орехчета,а не си открих в тетрадките рецептата ....
ОтговорИзтриванеТвоите са станали прекрасни!
ОХХХ..Нинче върна ме 30години назад с тези орехчета.
ОтговорИзтриванеИмах преса за тях и съм я занесла на село ама като видях твоите и май ще си я прибера да си направя.:)
Истината е че бях затрила рецептата за тестото и не можах да намеря но ти ме спаси :)))
Много хубави са станали охххх олях се...:)))))
Прегръдки мила и хубави почивни дни.
Зиче, Миленка, рецептата е сполучлива. Единствено трябва да си улучите температурата на котлона, за да не ви залепва тестото по формата. Дори да лепи в началото, което при мен винаги се случва, след 2-3 зареждания на формите, се нагрява равномерно и лесно се отлепят. Аз завъртам формата и от двете страни.
ОтговорИзтриванеНадявам се да съм била полезна.
Еха, тези орехчета много ги обичах! За съжаление нямам преса, с която да ги приготвя!Но ще се почерпя от твоите:) Честит 3 март!
ОтговорИзтриванеИ аз ще си взема от твоите:)
ОтговорИзтриванеНинка, много те бива да възраждаш стари изпитани рецепти.Чудесно е , че го правиш, защото си заслужава!
ОтговорИзтриванеПриказни са орехчетата!
Много пролетно настроение ти желая!
Нинче,голяма играчка е паднала...иначе бих хапнала,ама си нямам преса...
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Ниночка,наистина си като енциклопедия на мамините рецепти!Страхотни са ти орехчетата,как ми се приискахааааа!Споделям абсолютно същите мисли като теб,майка ми ги правеше рядко и затова беше истински празник приготвянето им!Кой знае къде още стои тази преса ще взема и аз да я изровя!
ОтговорИзтриванеХубава неделя пожелавам!
Често експериментирам,но и често прибягвам до старите позабравени рецепти. Стоят в едни тефтери с пожълтели листи и е жалко да не ги използваме. А и всеки път се убеждавам, че старите неща са все още актуални и много вкусни.
ОтговорИзтриванеМила Нинче,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, искам да питам за тестото колко брашно трябва? Няма го написано при необходимите продукти, а в начина на приготвяне сте писали "Бакпулвера се пресява с брашното".
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за пропуска,дори не съм забелязала. Тъй като рецептата е много стара нямам записани точни количества брашно. Но горе-долу поема по-малко от 1 кг. Тестото става приятно меко,не е твърдо и лесно се оформя на топчета.
ОтговорИзтриванеНаправихме ги използвайки рази рецепта. Но някак си в крема се чувства много брашното..може ли д е по-малко?
ОтговорИзтриванеМоже да опитате с по-малко брашно.Предполагам, че крема ще стане по-рядък. Можете да напълните орехчетата и с друг вид домашен ванилов крем. Има варианти,в които се слага масло. Пак става много добре. Този крем го знам от майка ми и когато правя орехчетата с него ми напомня за детските години. За това не опитвам с друг.
ОтговорИзтриване