Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 2 март 2012 г.

Орехчета с ванилов крем



Най-любимите сладки на всички у дома.
За голяма част от аудиторията няма нужда да ги представям. Познати са ви от миналото, когато нямаше голям избор от сладки по магазините.
Когато моята майка ги приготвяше, беше цял празник у дома. Нямах търпение да ги напълни с крем и да започна да изпразвам малко по малко подноса. За съжаление изгуби рецептата и дълги години не бяхме правили. Докато не се появи интернета и добри домакини решиха да напишат техните рецепти. Нямам източник, записала съм рецептата преди повече от 7-8 години и не съм отбелязала автора. Това в случай, че някой предяви претенции.
За тези, които не познават вкуса на орехчетата, ще кажа,че това са едни много вкусни, меки и пълни с ванилов крем черупчици. Пекат се в специална форма тип"преса" . Трудоемки са за направа. Обикновено на единия ден правя черупките, почиствам ги от стърчащи крайчета, а на другия ден ги пълня с крем.
За съжаление няма как да ги приготвите, ако нямате специална форма за тях.

Необходими продукти:
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
1 пак. амонячна сода
1-2 ванилии
около 700 гр. брашно- за средно меко тесто

За крем ванилия:
1 литър прясно мляко
9 с.л. захар
10 с.л. брашно
5 жълтъка

Начин на приготвяне:
Тестото- Разбиват се яйцата и захарта, прибавя се олиото и киселото мляко, в което е разтворена ам. сода. Бакпулвера се пресява с брашното. Замесва се средно меко тесто,от което да могат да се оформят топчета.
Формата за печене се загрява добре, намазнява се и във всяко гнездо се слага малко топче от тестото. Пекът се страшно бързо.
Готовите черупки се стържат с нож от излишните краища, за по- добра визия.

Крем: Брашното се разтваря в 1 чаша студено прясно мляко, взета от общото количество мляко. Към получената кашичка се добавят един по един жълтъците и се разбиват добре.
Останалото мляко се сварява или загрява заедно със захарта. Когато заври, изтегля се от котлона, добавя се кашичката от яйца и брашно и се бърка добре. Връща се на котлона и крема се сварява до пълна готовност. Накрая добавете 2 пакетчета ванилия за аромат.
Оставете крема да изстине и тогава напълнете орехчетата. Слага се крем във всяка черупка и се слепват две по две. Можете да сложите вътре парченце орехче или да ги оваляте отвън със смлени орехи.

15 коментара:

  1. О, орехчета! Страхотно!
    В нас се приготвят с три вида крем и си е много трудоемко като цяло:)
    Чудесни са твоите!
    И... Честита Баба Марта!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Нинче,браво на теб тези дни ми изкочиха формичките за орехчета,а не си открих в тетрадките рецептата ....
    Твоите са станали прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  3. ОХХХ..Нинче върна ме 30години назад с тези орехчета.
    Имах преса за тях и съм я занесла на село ама като видях твоите и май ще си я прибера да си направя.:)
    Истината е че бях затрила рецептата за тестото и не можах да намеря но ти ме спаси :)))
    Много хубави са станали охххх олях се...:)))))
    Прегръдки мила и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче, Миленка, рецептата е сполучлива. Единствено трябва да си улучите температурата на котлона, за да не ви залепва тестото по формата. Дори да лепи в началото, което при мен винаги се случва, след 2-3 зареждания на формите, се нагрява равномерно и лесно се отлепят. Аз завъртам формата и от двете страни.
    Надявам се да съм била полезна.

    ОтговорИзтриване
  5. Еха, тези орехчета много ги обичах! За съжаление нямам преса, с която да ги приготвя!Но ще се почерпя от твоите:) Честит 3 март!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз ще си взема от твоите:)

    ОтговорИзтриване
  7. Нинка, много те бива да възраждаш стари изпитани рецепти.Чудесно е , че го правиш, защото си заслужава!
    Приказни са орехчетата!
    Много пролетно настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Нинче,голяма играчка е паднала...иначе бих хапнала,ама си нямам преса...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ниночка,наистина си като енциклопедия на мамините рецепти!Страхотни са ти орехчетата,как ми се приискахааааа!Споделям абсолютно същите мисли като теб,майка ми ги правеше рядко и затова беше истински празник приготвянето им!Кой знае къде още стои тази преса ще взема и аз да я изровя!

    Хубава неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Често експериментирам,но и често прибягвам до старите позабравени рецепти. Стоят в едни тефтери с пожълтели листи и е жалко да не ги използваме. А и всеки път се убеждавам, че старите неща са все още актуални и много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  11. Мила Нинче,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, искам да питам за тестото колко брашно трябва? Няма го написано при необходимите продукти, а в начина на приготвяне сте писали "Бакпулвера се пресява с брашното".

    ОтговорИзтриване
  13. Извинявам се за пропуска,дори не съм забелязала. Тъй като рецептата е много стара нямам записани точни количества брашно. Но горе-долу поема по-малко от 1 кг. Тестото става приятно меко,не е твърдо и лесно се оформя на топчета.

    ОтговорИзтриване
  14. Направихме ги използвайки рази рецепта. Но някак си в крема се чувства много брашното..може ли д е по-малко?

    ОтговорИзтриване
  15. Може да опитате с по-малко брашно.Предполагам, че крема ще стане по-рядък. Можете да напълните орехчетата и с друг вид домашен ванилов крем. Има варианти,в които се слага масло. Пак става много добре. Този крем го знам от майка ми и когато правя орехчетата с него ми напомня за детските години. За това не опитвам с друг.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...