Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 8 октомври 2011 г.

Подправка за супа



Любимата ми подправка. Няма зима, която да посрещнем без нея. Много е лесна, бързо се прави, единствено е необходимо да се нарежат зеленчуците. Обикновено го правя пред телевизора, малко като занимавка. И така не усещам кога съм я приготвила. Достатъчни са 1-2 лъжици от нея добавени към супата, за да заухае на пресни зеленчуци. Хубавото й е, че издържа много дълго време, а не се стерилизира изобщо. Миналата година се оказа, че са ми останали бурканчета от преди 2 години и за мое учудване не бяха променили нито цвета си, нито вкусовите си качества.

Необходими са ви:
1 кг зелен пипер
1 кг домати
1 кг моркови
3 връзки магданоз
2 глави кервиз заедно с листата
1 кг ситна сол

Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на ситни кубчета. Големината е според личните предпочитания. Смесват се заедно със солта и е оставя да престои 3-4 часа. След това се пълнят бурканчетата, затварят се с капачките и не се стерилизират.
Самата подправка става много солена и затова издържа дълго време. Не се слагат повече от 2 (в някои случаи съм слагала и 3) супени лъжици, тъй като вероятността да пресолите супата или яденето е огромна.
От тази доза излизат около 11 конфитюрени бурканчета.

9 коментара:

  1. Нина , интересен е този начин на консервиране чрез осоляване.Ще си направя подправка за боб с джоджен и девисил, че зимата все не намирам пресни подправки.
    Благодаря , че сподели.
    Хубава вечр!

    ОтговорИзтриване
  2. Опитай,но аз за боб специално винаги слагам във фризера пресни зеленчуци. Моркови,пресни чушки, джоджен сух ползвам. Импровизирай и ще чакам отзиви.

    ОтговорИзтриване
  3. Това е наистина добра идея. Тъща ми ги прави в бурканчета от детски пюрета (от най-малките) и едно бурканче си е точно за една супа. Поздрави за рецептата!
    Ако още не сте ни намерили, посетете Блоговодителя на този адрес: http://www.blogovoditel.com/blogove/v-kuhnjata-na-ninfil/96/

    ОтговорИзтриване
  4. Вече съм член там,но в началото помислих,че само блоговете се събират,а дефакто трябва да пишеш рецептите си и там. Хубава идея,но ще отнема още време.Аз така и не сварвам тук да въведа сготвеното:)

    ОтговорИзтриване
  5. Нинче,слагам подобна подправка,но във фризера.
    Само бях чувал за този начин на консервиране,но не съм пробвала.
    Благодаря за споделената рецепта!
    Поздрави и уютна есенна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте!Правих го миналата година и е ужасно солено повече от една лъжица не може да се сложи!Просто няма ефект по добре във фризера моркови и чушки

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  8. Слага се малко в супите. Трябва да е солено, за да се запазят зеленчуците. Разбира се, че може да замразите във фризер.

    ОтговорИзтриване
  9. Слага се малко в супите. Трябва да е солено, за да се запазят зеленчуците. Разбира се, че може да замразите във фризер.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...