Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 21 октомври 2011 г.

Имамбаялдъ





Това ястие е много специално за мен и семейството ми. Има дългогодишна история, пренесено е с времето от турска Тракия и по-точно от Лозенградско. Родителите на моята прабаба са живели там, но поради историческите събития, които са се случвали по онова време, са избягали и са се заселили по нашите земи. Моята майка ми е разказвала много за традициите и кухнята на нейните предци и винаги съм слушала с умиление. Днешното ястие е малка частица наследство от моята прабаба.
Има невероятно много начини на приготвяне на имамбаялдъ. Срещала съм всякакви рецепти- с моркови, без чесън, с чушки... Днес, ще ви представя нашия начин, трудоемък, бавен, но крайния резултат е слабо казано страхотен. Обикновено го приготвям 1-2 пъти през лятото и си планувам няколко часа за старателното подготвяне на зеленчуците.

Дозата, която имам е доста голяма. Може да е намалите наполовина, освен ако няма да се съберете голям брой хора на трапезата.

Необходими продукти:
4 -5 еднакви средно големи патладжани
5-6 по-едри глави кромид лук (около килограм)
1 кг домати
2-3 глави чесън
4-5 дафинови листа
15-20 зърна черен пипер
2-3 зърна бахар
сол на вкус
олио за задушаване на зеленчуците

Патладжаните се измиват, почистват се от дръжките и се белят на ленти като динена кора (около 4-5 ленти излизат). Получава се ред бяла ивица, ред черна(от цвета на кората). Прави се отвор от едната му страна, издълбава се с малка лъжичка много внимателно, да не се пробият стените. Посолява се леко. Загрейте олиото и изпържете патладжаните от всички страни до омекване. Извадете готовия патладжан и го поставете с отвора нагоре.
Лука се нарязва на ситно. Доматите ,предварително обелени, също се режат на ситно. Чесъна се почиства и се оставя на цели скилидки без да се наситнява.
В мазнината, където сме пържили патладжана, се изпържва лука, на бавен огън, да стане мек и златист. Докато се пържи лука, през това време може да наситните вътрешността от издълбания патладжан и изрязаните лентички от кората му. Към средата на задушаването на лука, добавете патладжанената вътрешност и задушете заедно до крайна готовност. Патладжана се размеква много дорбе и става като една хомогенна кашичка. Тогава се добавят скилидките чесън, оставете малко да се задуши и той, за съвсем кратко.Сложете 1 -2 лъжици брашно, за плътност. Добавете доматите, задушете още известно време да се постопят и те и овкусете с червен пипер, бахар, дафиновия лист, черния пипер на зърна. Долива се около 400 мл вода (1 кофичка от кисело мляко). Вари се още малко да се смесят всички съставки добре и се посолява на вкус.
Патладжаните се подреждат в тава, пълнят се с готовата смес, а остатъка от нея се разпределя около патладжана в тавата. Ако ни се види гъста сместа, може да долеете малко водичка.
Печете ястието на силна фурна, докато остане на мазнина.

Получи се доста дълго обяснение и може би изглежда сложно, но уверявам ви не е никак трудно. Трудността идва единствено от това, че всички зеленчуци искат търпеливо да се нарежат ситно и това отнема повече време. Но си заслужава отделеното време и трудът. Получава се едно вкусно зеленчуково ястие, топящо се в устата!

10 коментара:

  1. Нина, това едно от ястията , с които винаги преяждам - много е вкусно!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Ниночка,къде се изгуби напоследък,липсваш,мила!
    Ястието е много вкусно,вярвам ти,защото така звучи рецептата,а и снимките подсказват,че си заслужава играчката!
    Великолепно е!

    Хубава неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Тук съм,ама не виждам твои изпълнения също! Имах емоционална седмица с много гости. Така ми започна седмицата и така завърши.

    ОтговорИзтриване
  4. Нинче, страхотно вкусно изглежда тази имамбаялдъ!Дори за миг не се прокрадва съмнение,че е точно такава!Обичам есенните ястия, популярни в България, чудесно предложение!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Нина, много интересна е твоята семейна рецепта.Всяко семейство прави уникална дори най-класическата манджа.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Да, ние също сме наследници на преселници от Източна Тракия- Узункюпрю. Тази рецепта беше любима, докато баба ми беше жива и имаше търпението да я приготвя (но май не слагаше даф.лист и бахар), после майка ми, аз, все нямахме време, но ето дойде време, и аз ще ставам баба и е хубаво и моите внуци да помнят някоя специална, семейна - от поне 4 поколения (вероятно и преди това), рецепта "на баба". Други бабини рецепти бяха нахутена яхния, лангиди (знаем ги като катми), трахна...Благодаря ти, че пазиш традициите...
    Мария

    ОтговорИзтриване
  7. А ето моята рецепта, но като чета рецептите не зная като каква да я определя. Във всички случаи не е имамбаялдъ: Обелвам и нарязвам на тънки дълги филийки един патладжан. Посолявам дългите ивици, като предстояват около 20 минути. След това обелвам 3 бр. средно големи тиквички и ги нарязвам на колелца. Обелвам една по-голяма глава лук, нарязвам я и заедно с обелените и нарязани домати я запържвам със зехтин до омекване. След това в тавата слагам малко зехтин, слагам от лука и доматите и нареждам ред тиквички, предварително измития от солта патладжан и най-отгоре още един ред тиквички, малко сирене разбира се останалия лук и домати от запръжката. Заливам с малко зехтин и запичам във фурната. Става прекрасно! На всички, които опитат приятен апетит!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за хубавата рецепта. Макар и мъж винаги се ровя за такива НЕтрадиционни рецепти. С удоволствие готвя имамбаялдъ, спомена за който ми е останал още от пионерските лагери. Винаги пробвам различна рецепта, в случая с вашата изпитах трудности при издълбаване на средните до големи патладжани. Понеже трудно можеше да се справя с издълбаването ги разрязах до средата и впоследствие след напълване на пълнежа ги "заших" с клечки за зъби ;-) Благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  9. Важното е крайния резултат да ви е харесал. Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...