Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 12 май 2012 г.

Пролетно предястие от пълнени тиквички със зеленчуци


Няколко дни си позволих отсъствие, тъй като се бях захванала с нова задача. Вече си имам свое кътче и в любимия ми форум бг-мамма. Много отдавна се каня да прехвърля рецептите си там и повлияна от прекрасната тема на Зиче в същия форум, реших че е крайно време .
И за компенсация ще ви поднеса едно много вкусно пролетно ястие или предястие от пълнени тиквички. Представлява една импровизация на моята кака. Тиквичките са пълнени с зеленчуци и е подходящо за вегетарианци. Получи се много леко и вкусно ястие и търпи всякакви промени според вкуса ви и наличностите в хладилника.



Необходими продукти:

5 тиквички

За плънката:
200 гр.гъби
2 зелени пиперки
2 червени пиперки
1 малка глава лук
1 не много голяма главичка чесън
1/2 връзка магданоз
1 връзка копър
черен пипер и сол на вкус

настърган кашкавал за поръсване



Тиквичките се измиват, почистват от дръжките и се разполовяват по дължина. Издълбава им се вътрешността с лъжичка, за да се получат лодки. Вътрешността се запазва и ще я използваме при плънката. Посолете много добре тиквичките. Наредете ги в тава покрита с хартия, с отвора надолу. Печете лодките на 150-160 градуса докато направите плънката.

Плънка: Лука нарежете ситно и го задушете в мазнина до омекване. Вътрешността на тиквичките и гъбите нарежете на ситно и добавете към лука. Разбъркайте и пържете докато изври водата, която са си пуснали зеленчуците. Като остане на мазнина добавете наситнената глава чесън, чушките също нарязани на ситни кубчета. Разбъркайте и задушете и тях 10-тина минути. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая се прибавят нарязания на ситно копър и магданоз.

Извадете тиквичките от фурната, обърнете ги и ги напълнете с готовата плънка с връх. Печете ги на 200-220 градуса около 30-40 минути. Готовите тиквички извадете, поръсете настърган кашкавал отгоре и върнете във фурната още 5 минути, колкото да се зачерви кашкавала.

Ако желаете можете да поднесете с чеснов сос или кисело мляко.

8 коментара:

  1. изглеждат чудесно
    хубав ден Нинче и успешна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм,точно като за мен!Бижу са тиквичките,Нинче!
    И да не ни забравиш тук за сметка на бг-мама :).
    Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Нинка , спечели ме веднага за вегетарианец с тази рецепта :)...така обичам тиквички ,че винаги когато прочета хубава рецепта я правя ! Благодаря ,че сподели !
    Чао и хубава нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Нинче, супер са! Обожавам тиквички, а ти с какви вкусотии си ги напълнила! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Нинче,допадат ми тиквичките...Как намираш време и за друг форум-при мен все не стига.....Успех за всичко!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Нинка, и аз тези дни загледах тиквичките на пазара при нас, но още не съм правила нищо за този сезон. Май е време да опитам :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Живе, времето ми е доста кът и затова от време на време се изгубвам. Но винаги отделям време да чета всички вас. Другия форум е лесен- просто копи-пейст от тук.

    Габи,опитай,надявам се да ти харесат. Вече се намират и на по-прилични цени тиквички, а и цяло лято има да ги ядем.

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно звучи и изглежда великолепно...
    Браво за лесната и вероятно много вкусна рецепта.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...