Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 25 май 2012 г.

Пияно пиле



Пияно пиле или иначе казано пиле с бира.
Оригиналния вариант е без картофи, но с течение на годините у дома сме го допълнили и обогатили. Любимо ястие на всички, много ароматно и топящо се в устата. "Пие" доста бира това пиле и си предвидете да остане малко и за вас:)
Най-хубавото е, че всичко се слага в тавата, без предварителна подготовка и докато се пече имате време за други по-приятни занимания.


Количествата продукти са на око или според хората, които ще гостите. Обикновено използвам пилешки бутчета, за да има за всички еднакво. Можете да разрежете едно пиле на порции или да използвате парти-бутчета, крилца.

Необходими продукти: (за около 4-5 порции)

1 пиле или по 1 бутче на човек
1 -1 1/2 кг картофи (винаги слагам повече, защото много ги обичаме)
1 пакетче (125 гр.) масло
1 л бира (ако не желаете много сос, намалете бирата и маслото)
сол на вкус
черен пипер
червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете на порции пилето.
Картофите обелете и нарежете на по-дебели резени. На дъното на тава се нареждат първо картофите. Върху тях пилето на части или бутчетата. Като за начало разположете пилето с обратната страна нагоре. Поръсете с червения пипер,черния пипер и добре овкусете. Добавете сол според вкуса ви, но е добре да сложите повече , тъй като има разлика във вкуса, ако не е много солено. И все пак не прекалявайте, просто добавете една голяма щипка в повече, отколкото обичате. Разбъркайте добре.
Най-накрая налейте бирата. Отгоре разпределете маслото нарязано на филийки.
Печете на 200-220 градуса до златисто. По средата на печенето( като се позачерви малко) обърнете пилето с лицевата част нагоре, за да може да се зачерви и от другата страна и да има по-добър вид при сервиране.

6 коментара:

  1. ОБОЖАВАМ...,А ТВОЕТО Е СТАНАЛО ПРЕКРАСНО НИНЧЕ!
    Много е хубава тази рецепта и винаги така си го правя и аз:)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Нинка , върна ме много назад в годините :)...майка ми правеше такова и какъв празник беше само :) ...чудесно е станало твоето пияно пиле и като знам какъв вкус има се облизвам от както влязох тук :) ! Хубава събота и неделя !

    ОтговорИзтриване
  3. Само съм чувала за това пиле,но не съм го правила.Сега ,след като има тук рецепта,ще го приготвя и аз.
    Приятна неделя,Нинче!

    ОтговорИзтриване
  4. Много любимо и у дома!Нинче,как ми се прияде от това сочно пиленцееее,много хубаво се е препекло!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Майка ми прави същото, но само с чубрица. Много го обичаме вкъщи!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...