Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 26 април 2012 г.

С дъх на море и миди с ориз



Какво по-хубаво от слънце...плаж... море... и вкусни морски дарове!
Скоро наближава прекрасното слънчево лято, а с него настъпва и времето за прохладна вечер с дъх на море и студена бира с мезе.
Но ако имате възможност да се сдобиете с морски дарове без да чакате ляото, ще ви предложа едно бързо и много вкусно ястие с миди. Помня го от дете, когато моята майка го приготвяше и беше страшно забавно да използвам мидените черупки за лъжичка. Този навик е останал от тогава и уверявам ви удоволствието от консумацията е двойно по-голяма. И много забавна, разбира се!

Миди с ориз
Необходими продукти:
500 гр. миди с черупките
1 гл. лук
1 ч.ч. ориз
500 гр. домати от консерва (или според предпочитанията ви)
1 ч.л. червен пипер
джоджен
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Първо добре остържете мидените черупки от водорасли и други. Може да използвате някаква по-твърда четка или с нож. Измийте ги добре.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в тенджера с малко мазнина. Към него се добавя измития ориз и също запържете до прозрачно. Сложете червения пипер, разбъркайте и добавете доматите. Оставете 2-3 минути да поври с тях и долейте студена вода. Обикновено се прави в съотношение ориз-вода 1:3, но тук се добавя малко повече. Аз слагам 4 ч.ч. вода (т.е. 1:4).
Веднага след водата сложете мидите, за да може постепенно да се затоплят и отворят. Не се добавят при вече завряло ястие. Варете до крайна готовност като е добре да оставите ястието по-рядко, за да имате възможността да си хапнете с мидена лъжичка.



Има, обаче, един недостатък, с който е добре да се съобразите. Поради високите температури през лятото, възможно е това ястие бързо да стане негодно за консумация. Препоръчвам на тези, които решат да го приготвят да се уверят, че мидите са пресни и по възможност да се избере по-хладно време за приготвянето.

1 коментар:

  1. Нинка , много ти благодаря за рецептата ! Ще си сготвя и така миди , любими са ми :) !
    Хубава неделя и прегръдки !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...