Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 22 април 2012 г.

Крем супа от червена леща с куркума



Търсих нещо по-различно, което да сервирам на гости и попаднах на тази крем супа на Еликсирчето. Много вкусна, лесна за направа и сравнително бърза. Само добавих някоя друга подправка, а сиренето Чедър замених с чеснови крутончета.

Необходими продукти:
  • 250 грама червена леща
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 настърган морков
  • 1 малък картоф
  • 4 -5 с.л. пасирани домати
  • 1/3 ч.л. червен пипер
  • щипка куркума
  • черен пипер и сол на вкус
  • чубрица според предпочитанията ви
  • олио или зехтин за задушаване

Продукти за чесновите крутончета:
  • 1-2 филии по-сух бял хляб
  • 1 ч.л. зехтин или олио
  • 1 скилидка чесън

Начин на приготвяне :
В загрятата мазнина се задушава ситно нарязания лук, настъргания морков и чесъна. Добавете измитата леща, доматите и гореща вода в количество да покрие продуктите и още малко над нивото им. Като заври супата, намалете на по-бавен огън и оставете да къкри до омекване на лещата. Като набъбне долейте още малко вода до желаната гъстота. Оставете още 10 минути да поври. Подправете с желаните подправки, сол на вкус. Горещата супа пасирайте.
Сервирайте с чеснови крутончета или с друго по ваш вкус.

Приготвяне на чеснови крутони:
Нарежете хляба на филии, ако е цял. Отстранете корите и средата нарежете на еднакви малки кубчета. Пресовайте главичката чесън или намачкайте и я смесете с 1 лъжичка мазнина. Хлебните кубчета сложете в тавичка, посолете,ако желаете и полейте с чесновото олио. Разбъркайте ги добре и печете в загрята фурна на 220 градуса (може и на грил). Периодично се бъркат, за да се изпекат равномерно.

6 коментара:

  1. Нинче,купих си леща за тази рецепта-ще я правя и аз....
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е вкусна тази супичка, а крутоните са чудесна добавка към крем супите. Хубава нова седмица, Нинче!

    ОтговорИзтриване
  3. Нинче,чудесна си я направила,ех да я имах за обяд съвсем добре щеше да ми дойде!С картофчето е супер,втори път като правих и аз сложих,пак е вкусно!Крутончетата са много подходящи,харесва ми!
    Пожелавам ти много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, не знам как, но на листа ми пишеше 1 картоф ,а уж преписвах рецептата дословно от теб. И като правих публикацията- хоп картофче нямало,ама аз нали сложих и стана супер- та написах го.
    Супичката вече е сготвена и от други хора по моя препоръка. Увенчава се с успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря за тази вкусна рецепта и се надявам да продължавате да ни пишете.Супата за мен е едно от най добрият ястия , които сме измислили да хапване, изключително полезно и здравословно. Това как подробно ни пишете...' добавете измитата леща, доматите и гореща вода в количество да покрие продуктите и още малко над нивото им. Като заври супата, намалете на по-бавен огън и оставете да къкри до омекване на лещата. Като набъбне долейте още малко вода до желаната гъстота. ...' ви благодаря понеже от скоро започнах да готвя и ми трябва малко по подробна информация както ни пишете.Може за някои да е смешно но като никога не съм гледала как се готви е така.....

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ви е харесала лещата. И на нас ни е любима,но за съжаление позабравям тази рецепта.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...