Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 25 април 2012 г.

Свинско с лапад



Докато още съм на "вълна" зелено продължавам със следващото си пролетно ястие. Този път ще се постарая навреме да покажа сезонните ястия. Обикновено докато се наканя и сезона си отминал или празника отдавна сме го отпразнували. А рецепти сготвени и снимани колкото искате. :)
"Тревните специалитети" не са от най-любимите на част от близките ми. Затова пък аз не мога без тях и се подсигурявам и за зимата. И ако на масата има и някоя топла и дъхава питка- идилията е пълна.
Моят начин на приготвяне изисква:
  • около 700 гр. свинско или пилешко месо
  • 1 кг пресен спанак или лапад
  • 1 връзка пресен лук или 2 глави кромид лук
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • джоджен
  • сол на вкус
Спанака или лапада се почистват, измиват се и се попарват във вряща вода да променят цвета си. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат от водата. С вилица се намачкват и претриват.
Месото се измива и нарязва на едро. Можете предварително да го сварите малко и след това да се запържи съвсем леко.
Пресния лук се почиства и нарязва на по-едро, а ако използвате кромид лук- нарежете го на ситно.
В тенджера с малко мазнина задушете първо лука до омекване. Прибавете лапада или спанака и запържете 5-10 минути. Сложете 1 лъжица брашно, червения пипер и разбъркайте. Предварително свареното месо върнете в тенджерата с лапада. Долива се топла вода и може съвсем леко да посолите. Гответе ястието на бавен огън. Към средата на готвенето можете да добавите пресен или сух джоджен и да посолите според вашите предпочитания. Оставете да ври до готовност на месото и желаната гъстота.

Ако предпочитате да приготвите ястието с пилешко месо, не е нужно предварително месото да се вари, тъй като е нежно и крехко месо и ще се разпадне в процеса на готвене.
Много подходящо е и агнешкото, типично за този сезон на годината и особено около Великденските празници.

1 коментар:

  1. Зеленийка оххх зеленийкааа...
    Много вкусно ми звучи браво.
    Прегръдки и хубав топъл ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...