Докато още съм на "вълна" зелено продължавам със следващото си пролетно ястие. Този път ще се постарая навреме да покажа сезонните ястия. Обикновено докато се наканя и сезона си отминал или празника отдавна сме го отпразнували. А рецепти сготвени и снимани колкото искате. :)
"Тревните специалитети" не са от най-любимите на част от близките ми. Затова пък аз не мога без тях и се подсигурявам и за зимата. И ако на масата има и някоя топла и дъхава питка- идилията е пълна.
Моят начин на приготвяне изисква:
- около 700 гр. свинско или пилешко месо
- 1 кг пресен спанак или лапад
- 1 връзка пресен лук или 2 глави кромид лук
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- джоджен
- сол на вкус
Месото се измива и нарязва на едро. Можете предварително да го сварите малко и след това да се запържи съвсем леко.
Пресния лук се почиства и нарязва на по-едро, а ако използвате кромид лук- нарежете го на ситно.
В тенджера с малко мазнина задушете първо лука до омекване. Прибавете лапада или спанака и запържете 5-10 минути. Сложете 1 лъжица брашно, червения пипер и разбъркайте. Предварително свареното месо върнете в тенджерата с лапада. Долива се топла вода и може съвсем леко да посолите. Гответе ястието на бавен огън. Към средата на готвенето можете да добавите пресен или сух джоджен и да посолите според вашите предпочитания. Оставете да ври до готовност на месото и желаната гъстота.
Ако предпочитате да приготвите ястието с пилешко месо, не е нужно предварително месото да се вари, тъй като е нежно и крехко месо и ще се разпадне в процеса на готвене.
Много подходящо е и агнешкото, типично за този сезон на годината и особено около Великденските празници.
Зеленийка оххх зеленийкааа...
ОтговорИзтриванеМного вкусно ми звучи браво.
Прегръдки и хубав топъл ден!