По това време на годината винаги се старая на трапезата ни да присъства "зеленото" . Хем полезно, хем сравнително диетично и някак ми носи пролетно настроение. Гозбите стават чудесни и с коприва, и с лапад, и спанак. У дома сме си подбрали кое ястие с кой вид да приготвим. Супите ги предпочитаме с коприва или спанак, месото с лапад и спанак, а за баниците и тутманиците най- подходящи са копривата и спанака. Но с каквото и да предпочетете все вкусно ястие ще се получи.
За днес съм избрала да ви покажа моите варианти на супа с коприва.
Необходими продукти:
- 300-500 грама почистена коприва
- 1 к.ч. ориз
- 1 глава лук или 2-3 стръка пресен лук
- черен пипер и сол на вкус
- магданоз
- 2 жълтъка за застройка
Копривата,предварително почистена от дръжките, се попарва във вряща вода. Аз обикновено я оставям да поври 5-10 минути, тъй като е по-остра и не ни е приятна , ако не е добре попарена. Извадете копривата с решетъчна лъжица, отцедете я и с вилица намачкайте колкото може повече.
В тенджера с малко мазнина задушете ситно нарязания лук, добавете копривата и задушете още 5 минути. Налейте топла вода ,малко сол (половината от необходимото ви количество) и оставете да поври .Към средата на варенето добавете почистения и измит ориз, подправете с черния пипер,сол и магданоз. Варете до пълна готовност. Застройте,ако предпочитате. Аз застройвам само с 2 жълтъка и няколко капки оцет в тях.
Нинче, супичката ми е любима, а ти си приготвила толкова вкусно! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеНИНЧЕ, КАК УХАЕ ПРОЛЕТНО ПРИ ТЕБЕ ...
ОтговорИзтриванеМного ми харесва тази супичка особено с коприва.
Честита премяна на блога ти много красива картина.
Прегръдки мила!
Нинче, много пролетно и свежо
ОтговорИзтриванепреди години хапваме много коприва у дома,но скоро не съм опитвала тази вкусотия
поздрави
Любима, любима, любима! Мога да я хапвам всеки ден, а и е полезна:)
ОтговорИзтриванеЧудно предложение:)