Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 15 март 2012 г.

Яхния асорти със сини сливи



Такова творение не бях правила - яхния със сини сливи като основа, а за вкус и различни видове мръвка.
В един от мразовитите дни ми се прияде яхния. Добре, ама с какво да бъде? Хем да е нещо, което скоро не сме яли, хем малко по-различно, ама и без месце не става. Намерих забравено парче свински бут във фризера, резен изсъхнала луканка, към която никой не посягаше отдавна и едно срамежливо парче печена наденица. Сините сливи "отлежаваха" от коледните празници. И ето я манджичката!

Какво сложих в тенджерата:
2 глави лук
300 грама свинско месо
100-150 грама луканка
200-300 грама сурова наденица
100-150 гр. сушени сини сливи
1/2 буркан консерва домати или 2-3 пресни домата
черен пипер на зърна
1-2 зърна бахар
1-2 давинови листа
червен пипер
1 с.л. с връх брашно
сол

Начин на приготвяне:
Предварително нарязах месото и го запържих в тенджера с малко мазнина да се зачерви. Ако наденицата не ви е изпечена от преди това, нарежете я на колелца и я изпържете след месото. Луканката само нарязах на по-дебели филийки. Стар шпеков салам също върши страхотна работа.
Извадете месата и в същата мазнина задушете лука, предварително ситно нарязан. Сложете малко брашно и го запържете да смени цвета си. Добавете червения пипер, разбъркайте и сложете 1/2 буркан консерва домати. Може и 2 домата пресни, почистени и настъргани на едро (може и нарязани,както предпочитате).
Върнете месото обратно в тенджерата, разбъркайте и долейте с вода. Никога не меря количеството вода. Но за една средно голяма тенджера и за да излезе ядене за 3-4 членно семейство- около 1 1/2-2 л вода може би слагам. Зависи и от количеството продукти. Подправете с подправките, сол на вкус и варете на бавен огън. Около средата на варенето прибавете сините сливи.

8 коментара:

  1. Ехааа, страхотно ,Нинка ! Ама много хубава манджичка е станала , само си представям колко е апетитна :)! Като малка никак не обичах манджи със сини сливи (аз съм от Габрово и там се готви много с тях :) ! Сега обаче намирам вкуса им за много деликатен в яхнийци :)! Чудесна рецепта , мила ! Благодаря ,че я сподели !
    Хубав следобяд :)! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  2. Това ми е любимо ядене, но приготвено от баба :))
    Вкуса на сините сливи е уникален мммммм, ще се обаждам на Баба!

    ОтговорИзтриване
  3. Еййй,това пък откога не съм го ялаааа,много е вкусно,Нинче!
    Аз му казвам "сладка манджа",не знам от къде е дошло името,но така си го знам.

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Сладка манджа от сладките сини сливи. Придават леко сладникаво-кисел вкус. И те карат да ядеш още,и още...

    ОтговорИзтриване
  5. С крайче от топло хлебче мисля че всеки ще се зарадва на тази яхнийка :) Много интересна идея, никога не съм готвила такива чудеса!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно! И вкусно звучи. Ще го пробвам!!

    ОтговорИзтриване
  7. Нинка, моята вуйна приготвя нещо подобно, но никога не съм го правила сама. Изглежда много интересно и вкусно! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ето това е наистина интересна рецепта! Браво, Нина, такова ястие не може да се види всеки ден! За мен лично е нещо абсолютно непознато като вкус, с радост ще го опитам при първа възможност.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...