Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 6 март 2015 г.

ВЕГЕТАРИАНСКА ЛАЗАНЯ С ГЪБИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ

     




     От много време ми се искаше да приготвя вегетарианска лазаня. Бях обещала преди време на зет ми, но честно казано не смеех да се нагърбя с тази задача. Не питайте защо. Все си мислех, че няма да е вкусна и предвид, че у дома всички сме месоядни, не можех да си представя лазаня без кайма, шунка или друго расло на кокал. Естествено, нямам рецепта и се започна едно търсене, ровене из блогове и кулинарни странички. В крайна сметка комбинирах три рецепти и направих своя най- близка до вкуса ми.
       
      За лазаня Болонезе винаги съм се водила по рецептата от опаковката на корите на " PASTA SILVA" и се придържах основно към нея. А за вегетарианския вкус се доверих на Маца и Наката от "Аламинут".  Много се двоумях дали да не ползвам рецептата на Евгения, но нея я оставям за следващия път и само използвах момента с гъбите, лука и чесъна. 

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за лазаня /без варене/
  • 300 г маслини без костилки
  • 200 г топено сирене / натурално/
  • 800 г белени домати от консерва или доматен сок
  • 400 г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 500 г кашкавал
  • 5-6 с.л. олио / зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • магданоз
  • мащерка
  • риган
  • босилек
  • млян черен пипер
  • сол на вкус
за соса Бешамел:

  • 50 гр. масло/ олио/
  • 2 с.л. брашно
  • 250 мл вода
  • 250 мл сметана или мляко
  • 50 гр настърган кашкавал


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маслините се нарязват на колелца.
Топеното сирене и гъбите нарежете на филийки.
Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно.


В тенджера се загряват 2-3 с.л. олио и в тях се запържва 1 ч.л. червен пипер. Внимавайте да не го изгорите. По- добре дръпнете тенджерата от котлона и тогава го добавете. Веднага се прибавят предварително пасираните домати или доматен сок. Оставете соса да поври и да се сгъсти. Към края на варенето добавете 1 ч.л. захар за неутрализиране на киселия вкус, зелените подправки и сол на вкус.

В друг съд с 2- 3 с.л. мазнина се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Към тях се прибавят гъбите на филийки. Разбъркайте и оставете да се задуши добре гъбената смес.Накрая подправете с млян черен пипер и малко сол.

Сосът Бешамел се приготвя като в 50 гр. масло /олио/ запържите до златисто 2 с.л. брашно. Налейте водата и сметаната като внимавате сосът да не стане на бучки. Аз добавям течностите винаги на малки количества и бъркам интензивно. Към средата на варенето прибавете настърган кашкавал. Разбъркайте и изчакайте малко да се сгъсти. 


НАЧИН НА НАРЕЖДАНЕ:

           Дъното на правоъгълна тава или йена се намазва със сос Бешамел. Нарежда се един ред от корите.  Тези, които аз използвам са без варене и се продават в хладилните витрини. Вътре са тестени и меки и нямат нужда от предварителна обработка.
          Върху корите се слага навсякъде от доматения сос, полива се няколко лъжици сос бешамел, обилно се настъргва кашкавал на едро и се разпределят маслините. Прави се втори пласт кори, отново доматен сос, върху него няколко лъжици бешамел, пласт от гъбената плънка. Трети пласт кори, дом. сос, бешамел, топеното сирене нарязано на колелца. Ако имате още кори за още редове направете четвърти ред, дом.сос, бешамел и обилно настърган кашкавал. Ако са ви останали маслини или гъбена смес разпределете ги и тях. Все пак не прекалявайте и ни претрупвайте лазанята. Няма точна последователност на подредба на плънката. Разпределете я както ви харесва. 

          Най- отгоре се завършва с ред кори покрити с тънък пласт бешамел и  настърган кашкавал.

           Лазанята се пече в предварително загрята на 200-220 градуса фурна до златисто. 




2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...