Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 24 март 2015 г.

АРОМАТЕН ХЛЯБ С КАШКАВАЛ


БЕЗБОЖНО ВКУСЕН!
Само това мога да кажа за този толкова ароматен и вкусен хляб с кашкавал.


На следващия ден продължава да е пухкав и не по- малко вкусен от току- що изпечения. Единствено съжалявам, че толкова време отлагах приготвянето му. В интерес на истината решаващи бяха снимките на Светлана и най- вече онази последна снимка с разтегленото кашкавалче.




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


  • 2 яйца / 1 жълтък за намазване/ 
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 мл топла вода / не гореща/
  • 20 г мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 550-600 г брашно
  • 20 г краве масло
  • 100 г кашкавал
  • риган
  • сусам за поръсване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  • Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята заедно със захарта и 1 лъжица брашно. Разбърква се добре и се оставя да шупне. 
  • Брашното се пресява и в средата се прави кладенче.
  •  Добавят се останалите продукти- яйцето + белтъка от второто, водата, солта, олиото.
  • Замесва се меко и еластично тесто.
  • Готовото тесто слагаме в съд, покриваме със свежо фолио или чиста кърпа и оставяме на топло да удвои обема си.
  • Вече втасалото тесто премесете съвсем леко и на набрашнен плот разточете на кора с дебелина около 0,5 см. 
  • Изрежете еднакви квадрати, намажете ги с разтопеното масло / става и с олио/. Поръсете с риган и настърган кашкавал.
  • За по- лесно и удобно, слагаме 3-4 парчета едно върху друго и ги подреждаме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене. И така докато се запълни формата.



  • Оставяме хляба да втаса още веднъж.
  • Намазваме с отделения и разбит жълтък и поръсваме хляба със сусам по желание.
  • Печем в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до готовност. Когато хляба стане златист може да го покриете с хартия или вестник, за да не изгори.
  • Готовия хляб изчакайте да изстине преди да го извадите от формата.









3 коментара:

  1. Eхаа, че хубаво ти се е получил, Нина! Благодаря много за доверието и се радвам, че ти е харесал. :) Може ли да си добавя една от твоите снимки в страницата ми в блога "Приготви и сподели", като дам линк и към твоя блог?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ауу, Нинче, изумителен е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...