Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 7 април 2015 г.

ДОМАШЕН КОЗУНАК



 Трета година по ред правим козунаци- по няколко пъти преди Великден. Това тук е генералната репетиция с последните промени от моя страна.
Преди много време /и аз вече не помня кога/ си навих на мерака,че искам пекарна,за да мога да правя козунаци. То хубаво,купих я,ама после беше зора. Ставаха не козунаци,а кексчета. Отказах се от "услугите й" и прилежно си я прибрах,след като й се наситих на вкусно изпечения хляб. Но от козунаците и мерака да се науча да ги правя не се отказах. Казвахме си с моята майка- месенето на ръце му е тайната. И така почти три години- на ръце.
И без нищо да подозира Танита , ме накара да извадя отново пекарната. Тя споменава,че от 6 години вече не меси на ръка и козунаците й се получават с толкова желаните от всички нас конци. Доверих се и на рецептата й и снимките са крайния резултат.





Искрено ти благодаря, Танита! 

Спести ми невероятно много блъскане, тъй като за празника правим козунаци за 3 къщи, а всички искат поне 3-4 броя.
Рецептата е изцяло нейна и можете да я видите ТУК, но аз направих 1-2 незначителни корекции, които не влияят на крайния резултат.


 Необходими продукти:
  • 4 яйца / отделя  се 1 жълтък за намазване /- моите бяха размер L
  • 1 чаена чаша /240 мл/ топло прясно мляко
  • 1/4 чаена чаша разтопено масло
  • 1 чаена чаша захар / 250 грама /1/2 чаена лъжичка сол
  • 4 и 1/2 чаени чаши брашно ( използвам на София Мел- за козунаци или екстра)
  • 1 кубче прясна мая (42гр)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ванилии
  • 4 супени лъжици олио 
  • настъргана кора на 1 лимон
  • настъргана кора на един портокал
  • стафиди - по желание
  • бадеми- по желание
  • кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  •  Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура
  • Пресейте брашното два пъти.
  • Разтворете маята в половината топло прясно мляко като добавите 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. брашно. Оставете сместа да шупне.
  • В друг съд разбийте яйцата като отделите един жълтък за намазване. Към тях прибавете останалото количество захар, разтопеното и не горещо масло, останалото прясно мляко, 2 ванилии, настърганите кори от лимона и портокала. Добре разбъркайте с тел и най- накрая прибавете вече втасалата мая. 
  • В машината за хляб се слагат първо течните съставки. Върху тях се слагат 4 ч.ч. пресято брашно и върху него солта. Пекарната се включва на програма "Тесто".Когато тестото започне да се оформя на топка, малко по малко добавете останалата 1/2 чаша брашно. Аз слагам брашното,докато  не спре да маже под бъркалките. Може да поеме всичкото количество, да остане 1 лъжица или да добавите такава. На предната проба сложих 5 чаши и тестото стана много твърдо, макар че пак мажеше под бъркалките. Така че придържайте се към 4 и 1/2 чаши. Моята пекарна има две програми - едната за тесто с мая, другата- без мая. Ако тестото ви втасва в пекарната, можете да използвате първата като няколко пъти включвате да измесва и на последното измесване малко по малко прибавяте 4 с.л. олио.Чак тогава оставяте вътре да втаса тестото. Аз се изхитрих и използвам програмата без втасване. Тя е 15 минути. Пускам я два пъти да измесва и на третия път добавям мазнината.



  • Изваждам тестото и го прехвърлям в един специално купен съд с капак за втасване на козунаците. И там оставям тестото да се надигне. Нямам друг избор,тъй като както споменах ще правя много козунаци. И съответно няколко измесени теста събирам в съда и втасват заедно.
  • Вече втасалото тесто ,без да премесвам, разделям на топки. Оформям фитили и се сплитат козунаците с намаслени ръце.



  • Слагат се в намазнени и набрашнени форми. 
  •  Изчакайте да се надигнат и намажете с разбит жълтък. Може да му добавите няколко капки прясно мляко за лъскавина. 
  • По желание поръсете козунаците с кристална захар, цели ядки бадеми или филирани такива.


  • Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато получат лек загар можете да сложите отгоре им вестник, за да не се препичат много.


Получиха се много ароматни, пухкави и на конци козунаци.
 



 Дори след два дни при отчупване на парче фитилите продължаваха да стоят. Късаха се на конци.


Още веднъж благодаря на Танита. Със сигурност това е моята рецепта фаворит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...