И в този ред на мисли ще спазя отново традицията и ще ви похваля баницата на една колежка и приятелка-Ани. Обикновено обичам да експериментирам с различни баници и толкова рецепти съм опитала, че аз самата вече не помня коя от къде е взета. И не очаквах тази баница да ме изненада с кой знае какво. Та нали е все баница :) Сгрешила съм тотално с преценката си. По-дебела,шуплеста и вкусна баница не съм приготвяла,нито яла до този момент. И сама се чудя защо има такава разлика в крайния резултат на една баница като съставките на всички са почти едни и същи. Важното е, че крайния резултат на тази ни удовлетворява най- много у дома.
Предварително се извинявам за не много качествените снимки. От две години поръчвам нов фотоапарат на Дядо Коледа,но той нещо не ме отразява. Явно си мисли, че в този има още малко живот,а пък аз въобще не съм на това мнение. Но ще си чакам търпеливо и ще продължавам да го пиша в следващото писмо до белобрадия старец.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница ( аз използвам Фамилия)
6 яйца
1 кофичка кисело мляко- 500 гр.
1 бакпулвер
2 с.л. с връх брашно
9 с.л. олио
400-500 гр. краве сирене
щипка сол (това е моя добавка,тъй като ми е безсолна)
Начин на приготвяне:
В купа се смесват всички изброени съставки като бакпулвера е предварително разтворен в киселото мляко.
Пакета с корите се разтваря и всяка кора се намазва по цялата площ със смес. Не натрупвайте много, просто поръсете с лъжицата от сместа и я размажете по кората. Така наръсената кора се сгъва като вързопче. Събирате краищата в средата и се образува като бохча. Много е лесно. Все едно правите торбичка с краищата. Готовото оформено вързопче го обърнете с дъното нагоре и краищата надолу и така го сложете в тавата, в която ще печете. Важно е да се знае, че тавата НЕ СЕ НАМАЗВА с олио. Не се учудвайте, не залепва баницата, нито плънката може да изтече.
По същия начин пригответе и останалите кори. Подреждайте ги плътно една до друга в тавата,за да ви се съберат.
Ако остане от сместа можете да я разпределите върху баницата. При мен единия път остана, втория - не, но разбих едно яйце и намазах баницата отгоре.
Печете баницата в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто.
Приятелката
ми ме предупреди, че задължително изпечената баница трябва да я обърна
върху 3 купички. Последвах съвета й, макар че аз нямам навика да
използвам този метод. И тъй като резултата е превъзходен, сега вече не
смея да наруша това условие и да рискувам баницата да спадне.
Нинка, много интересен начин на оформяне на баницата. Иначе както казваш, съставките са едни и същи, резултатът - различен! :)
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Интересна баница, всевъзможни съм правила, но тази не съм. Затова ще я запиша, много ми харесва! Поздрави, Нинка!
ОтговорИзтриване