Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 22 октомври 2014 г.

Сладко от праскови






След дълго отсъствие отново се завръщам в любимото ми местенце. Радвам се,че през това време блогът ми е бил интересен за много хора. И на мен ми липсваха моментите прекарани в разглеждане и сега възнамерявам да наваксам.
Разбира се през това време не съм стояла и имам какво да покажа. Месец и половина се "посветих" на зимнини и ако вече е късно за показването им, то поне ще са готови за догодина :)
 Започвам с любимото ми сладко от праскови. Обожавам го върху палачинки, а на аромата му не мога да се наситя. Честно казано нямам точна рецепта за приготвяне на сладка,с изключение на сладкото от смокини. Придържам се към основни количества продукти, а именно&

1 кг праскови
1 кг захар
1 чаша вода /с вместимост 250 мл/
1 ч.л. лимонена киселина


Прасковите се почистват от костилките и ако желаете можете да ги обелите. По лесния начин за това е да потопите плодовете във вряща вода, след това веднага се охлаждат в студена вода и кожата им се отстранява много лесно. Аз лично си играя да ги беля. Хем ми е забавно, хем хвърлям по едно око на телевизора :)





     Обелените праскови нарежете на средно големи парченца . Може да нарежете плодовете и на едри резени, но моята идея е сладкото да е по-удобно за намазване върху палачинки.
     В подходящ съд за варене,сложете прасковите, захарта и водата. Сладкото отначало се вари на тих огън като често се бърка и отделя пяната. Варенето продължава до желаната гъстота. На повечето от вас е известен метода с капката върху чинийката. За тези, които правят сладко за първи път- капвате една капка от сладкото върху чинийка и ако капката не се разтече,то сладкото ви е готово.
     Няколко минути преди да свалите сладкото от огъня, добавете 1 ч.л. лимонена киселина (по желание). Аз лично не обичам вкусът на лимонтозу и се старая да го избягвам.



      Готовото сладко можете да напълните в бурканчета докато е горещо и да не ги стерилизирате. Необходимо е пълните  бурканчета да обърнете с капачките надолу. Аз предпочитам да изчакам да се охлади малко и тогава го пълня. А за по сигурно стерилизирам бурканчетата само 5 минути.

1 коментар:

  1. Никога не е късно да споделиш чудесна рецепта с приятели!:) Чудесно е сладкото, как грее! Поздрави и добре дошла:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...