Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 25 октомври 2014 г.

ВАРЕНИ ГЕВРЕЧЕТА



         Като дете, когато се налагаше татко да ме гледа, много често ме водеше в любимата ми закусвалня. Сутришната ни закуска беше от онази стара "Божилова фурна", в която винаги имаше опашка от хора. И как няма- миришеше на "улични мекичета", а варените гевречета бяха толкова изкушаващи,че човек да не може да им устои.
       С днешна дата, татко не е между нас (за огромно съжаление), "Божиловата фурна" е превърната в стара изоставена сграда,а рядко срещаните варени гевречета в някоя друга закусвалня, са бледо подобие на онези от онова време.
           И какво ми остава освен да запретна ръкави и да се опитам да пренеса милите спомени в моята кухня и дом.

За целта са необходими скромно количество продукти:

  • 1 яйце
  • 1 чаена чаша (200мл) топла вода
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 кубче прясна мая (20 гр)
  • около 600 гр брашно

Разтворете маята в топлата вода (не гореща) и разбъркайте заедно със захарта и 1-2 лъжици брашно да се получи кашичка. Оставете я да шупне.
Омесете тесто от всички продукти,след което го оставете да втаса покрито с чиста кърпа. Готовото втасало тесто премесете с малко брашно, колкото да не ви лепи по ръцете.



Разделете тестото на топки и от всяка топка оформете фитил с желаната дължина.Оформете на гевреци.


В тенджера с вряща вода се пускат един по един гевреците за около 1-2 мин.


Извадете ги с решетъчна лъжица и ги наредете върху тава покрита с домакинска хартия или намазана с мазнина.


Изпечете гевречетата в предварително загрята на 200 градуса фурна до златиста коричка.








1 коментар:

  1. Дръпвам си едничко, Нинче, толкова са изкушаващи, точно като едно време... Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...