Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 25 октомври 2014 г.

ВАРЕНИ ГЕВРЕЧЕТА



         Като дете, когато се налагаше татко да ме гледа, много често ме водеше в любимата ми закусвалня. Сутришната ни закуска беше от онази стара "Божилова фурна", в която винаги имаше опашка от хора. И как няма- миришеше на "улични мекичета", а варените гевречета бяха толкова изкушаващи,че човек да не може да им устои.
       С днешна дата, татко не е между нас (за огромно съжаление), "Божиловата фурна" е превърната в стара изоставена сграда,а рядко срещаните варени гевречета в някоя друга закусвалня, са бледо подобие на онези от онова време.
           И какво ми остава освен да запретна ръкави и да се опитам да пренеса милите спомени в моята кухня и дом.

За целта са необходими скромно количество продукти:

  • 1 яйце
  • 1 чаена чаша (200мл) топла вода
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 кубче прясна мая (20 гр)
  • около 600 гр брашно

Разтворете маята в топлата вода (не гореща) и разбъркайте заедно със захарта и 1-2 лъжици брашно да се получи кашичка. Оставете я да шупне.
Омесете тесто от всички продукти,след което го оставете да втаса покрито с чиста кърпа. Готовото втасало тесто премесете с малко брашно, колкото да не ви лепи по ръцете.



Разделете тестото на топки и от всяка топка оформете фитил с желаната дължина.Оформете на гевреци.


В тенджера с вряща вода се пускат един по един гевреците за около 1-2 мин.


Извадете ги с решетъчна лъжица и ги наредете върху тава покрита с домакинска хартия или намазана с мазнина.


Изпечете гевречетата в предварително загрята на 200 градуса фурна до златиста коричка.








2 коментара:

  1. Дръпвам си едничко, Нинче, толкова са изкушаващи, точно като едно време... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте. Интересува ме дали стават на конци под кората? Не ми харесват иначе. Така бяха на хлебозавода преди.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...