След дълго отсъствие отново се завръщам в любимото ми местенце. Радвам се,че през това време блогът ми е бил интересен за много хора. И на мен ми липсваха моментите прекарани в разглеждане и сега възнамерявам да наваксам.
Разбира се през това време не съм стояла и имам какво да покажа. Месец и половина се "посветих" на зимнини и ако вече е късно за показването им, то поне ще са готови за догодина :)
Започвам с любимото ми сладко от праскови. Обожавам го върху палачинки, а на аромата му не мога да се наситя. Честно казано нямам точна рецепта за приготвяне на сладка,с изключение на сладкото от смокини. Придържам се към основни количества продукти, а именно&
1 кг праскови
1 кг захар
1 чаша вода /с вместимост 250 мл/
1 ч.л. лимонена киселина
Прасковите се почистват от костилките и ако желаете можете да ги обелите. По лесния начин за това е да потопите плодовете във вряща вода, след това веднага се охлаждат в студена вода и кожата им се отстранява много лесно. Аз лично си играя да ги беля. Хем ми е забавно, хем хвърлям по едно око на телевизора :)
Обелените праскови нарежете на средно големи парченца . Може да нарежете плодовете и на едри резени, но моята идея е сладкото да е по-удобно за намазване върху палачинки.
В подходящ съд за варене,сложете прасковите, захарта и водата. Сладкото отначало се вари на тих огън като често се бърка и отделя пяната. Варенето продължава до желаната гъстота. На повечето от вас е известен метода с капката върху чинийката. За тези, които правят сладко за първи път- капвате една капка от сладкото върху чинийка и ако капката не се разтече,то сладкото ви е готово.
Няколко минути преди да свалите сладкото от огъня, добавете 1 ч.л. лимонена киселина (по желание). Аз лично не обичам вкусът на лимонтозу и се старая да го избягвам.
Готовото сладко можете да напълните в бурканчета докато е горещо и да не ги стерилизирате. Необходимо е пълните бурканчета да обърнете с капачките надолу. Аз предпочитам да изчакам да се охлади малко и тогава го пълня. А за по сигурно стерилизирам бурканчетата само 5 минути.
Никога не е късно да споделиш чудесна рецепта с приятели!:) Чудесно е сладкото, как грее! Поздрави и добре дошла:)
ОтговорИзтриване