Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 6 юли 2014 г.

Пържени картофи с чеснова марината или как да рециклираме останали пържени картофи


              Сигурно и на вас ви се е случвало да изпържите повече картофи, отколкото можете да изядете. Аз никога немога да преценя кой колко ще изяде и все беля в последния момент още малко картофи. И разбира се остатъци често има.
           
           От време на време ги рециклирам в гювечета с кюфтенца и картофки или сирене и стават разкошни. Но от моята майка имам и този вариант- поляти със сос марината.  Маринатата е с чесново-кисел вкус и всеки може да я направи според вкусовите си предпочитания.

                 Тъй като няма точни пропорции, ще дам ориентировъчни такива, но с уговорката, че соса го правя винаги на око. Трябва да бъде средно гъст- нито да тече като вода, нито много гъст, защото после се сгъстява още.

Необходими са ви:
  •  5-6 скилидки чесън
  • около 50 мл растителна мазнина
  • 1 - 1 1/2 с.л. брашно
  • 20- 30 мл оцет / според предпочитанията за кисело/
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • 1 зрънце бахар
  • сол на вкус
          Почистете скилидките чесън и ги счукайте. 
        В тенджерка загрейте 50 мл олио и задушете чесъна за кратко. Внимавайте да не изгори. Необходимо му е няколко завъртания с дървена лъжица, за да е готов. Добавете брашното. Бъркайте бързо и внимателно да не се образуват бучки, докато брашното смени цвета си. Става леко кремаво на цвят. Дръпнете тенджерата от котлона. Налейте 20-30 мл оцет и разбъркайте добре. Долива се около 500 мл вода. Отново разбъркайте. Трябва да се е получил гладък сос.
      Ако ви се вижда, че водата е малко може да сложите още. Внимавайте да не прекалите с нея и да чакате после много време да се редуцира до средно гъст сос. 
         Сложете всички подправки и сол на вкус.
         Върнете соса на котлона и оставете да поври десетина минути до желаната гъстота.
 

        Разпределете пържените картофки в чинии на порции и полейте със соса. По-вкусно е, ако оставите 5-10 мин. соса да попие в тях преди да сервирате.


3 коментара:

  1. Интересно предложение и приятен сос!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, разби ме с това рециклиране:) Ами ще го имам предвид:) Страхотна си, Нинка, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Този сос ми е любим и с него заливаме в къщи пържена риба-сафрид, скумрия и др.морска риба.Пробвайте и ще ви хареса!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...