Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 30 май 2014 г.

Баклава с кадаиф


       Преди време модната вълна да имаш кулинарен блог завладя и мен. Къде на шега, къде на истина, започнах да събирам приготвеното от мен в новото ми кулинарно кътче. Поради липса на повече свободно време темпото на публикуване ми е бавно и тромаво, за което искрено съжалявам. И макар с бавни стъпки, днес ще ви почерпя с нещо сладко по случай 200-та публикация.
       За това време успях да намеря нови приятели и съмишленици в кулинарията. Радвам се на всеки отговор или критика и с времето уча нови и нови неща от всички вас. А ако съм успяла на някого да доставя радост за небцето с някоя моя рецепта, ще съм доволна.

Тази вкусна баклава беше предвидена за дегустиране преди  повече от месец. По ред причини отложих направата, колкото и да нямах търпение. И тъй като скоро имахме семеен повод, реших,че сега е момента да изненадам близките с нов десерт. Пожънах успех и дори раздавах за вкъщи.



Ето какво ви е необходимо:


  • 1 пакет кори за баница
  • 200 гр кадаиф
  • 1 пакет разтопено масло


За плънката: 

  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. смлени на едро орехи
  • 1 с.л. грис


За сиропа:


  • 2 ч.ч. захар
  • 2 1/2 ч.ч. вода
  • 1 бр. канелена пръчица   /нямах пръчица, сложих 1-2 щипки канела на прах/
  • 1 с.л. лимонов сок  / аз не сложих, тъй като не обичам киселия вкус/
Начин на приготвяне:

Първо се приготвя сиропа. В малка тенджера смесете водата, захарта и канелената пръчица. Поставете на котлона и варете 5 минути. Свалете от котлона и прибавете лимоновия сок. Оставете сиропа да се охлади.  /Това количество сироп ми беше крайно недостатъчно за сиропиране на баклавата. Наложи се да направя втора доза./







Разтопете маслото. В друг съд смесете смлените орехи,захарта, канелата и гриса. Разбъркайте ги.


Разтворете пакета с корите. Вземете една кора, намажете я с разтопеното масло по цялата площ. Отгоре сложете втора кора и също я намажете с масло. Поръсете от плънката с орехи , грис, канела и захар равномерно.





Отгоре натрошете кадаиф около 1-2 шепи. Аз слагах равномерно да има на всякъде.


Двете кори ги навийте на стегнато руло едновременно.

Намазва се с масло трета кора, върху нея се поставя готовото руло и отново се навива.


       Така се прави и с останалите кори. Получават се около 5-6 дебели рула. Подреждат се в намазнена тава и се нарязват на парчета. Отгоре се намазва с малко олио или с масло, ако ви е останало.Може да полеете малко мазнина и по разрезите, но не прекалявайте. 
          Печем в загрята  на 180 градуса фурна около 40 минути до зачервяване. 


        Горещата баклава се залива със студен сироп. 
 Ако сиропът не е бил достатъчен, сварете още малко и залейте вече студената баклава с топъл сироп. 

        След 2-3 часа е готова за консумация, но най- хубава е на следващия ден.






Източник: Гответе с мен

8 коментара:

  1. Ах, че вкусно,Нинче.....
    Много по 200!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе! Да ти се връщат пожеланията!

      Изтриване
  2. Благодаря ти за 200-те прекрасни,кулинарни споделяния,Нинче!
    Аз съм от тези,които си успяла да зарадваш и желаят още и още радости:)))))Прекрасно местенце си имаш,затова съм и честичко при теб:)!
    А баклакадаифът е превъзходен!....Другия път може и някое друго локумче да пъхнеш(поне за мен:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието,Миленка!
      Обещавам да има локумче в твоя чест следващия път.

      Изтриване
  3. Нинка, честита ти 200 публикация, а с тези баклавички, интересни и непознати за мен, вече ме изкуши! Задължително ще ги правя, изглеждат много вкусно! Прекрасни почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, много вкусно! Честити 200 :) Пожелавам още много по толкова и дано успяваш да намираш повече време за чудесното ти кътче :)

    ОтговорИзтриване
  5. Още много вдъхновяващи публикации да ни приготвиш,Нинка!
    Баклавата ме грабна от пръв поглед,чудна е!Ще се прави. :)
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусна публикация за № 200! Честита да ти е и още много публикации!
    Баклавата е много интересна и си я записвам за направа!
    Поздрави и приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...