Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 22 януари 2012 г.

Баница -аламинут със сирене и вариант с коприва

В училищните столове много често ни предлагаха такава баница. От дете я обичам и с огромно удоволствие си я приготвям. Излишно е да казвам, че е много лесна, икономична от гледна точка на продукти и безумно вкусно ... като всичко простичко.

За соления вариант са ви необходими:
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 4 яйца
  • 2/3 ч.ч. олио
  • 250 гр. сирене
  • 1 бакпулвер
  • 1-2 щипки сол
  • 13 с.л. брашно (тъй като големината на яйцата е различна,ако ви се стори,че е прекалено рядка сместа, добавете още 2-3 лъжици брашно)

Разбиват се яйцата с тел. Бакпулвера се разтваря в киселото мляко и се добавя към яйцата. Прибавете олиото, натрошеното сирене,1-2 щипки сол според вкуса ви и накрая разбъркайте и с брашното. Сместа е малко по-гъста от кексово тесто. Изсипете я в намазнена и набрашнена тавичка. Пече се на 200 градуса до златисто.


Втория вариант е с коприва.

Правила съм със спанак и лапад, но най- добре е с копривата и лапада. Със спанак ми се е случвало да се подмокря прекалено сместа и става много тестяна вътре. Предполагам, че това се дължи на вида зеленина, тъй като копривата е доста по-суха и с нея става превъзходно.
Единствено е необходимо да почистете копривата от дръжките( количеството е около 1 торбичка с вместимост 1 кг, пълна с коприва), попарете я във вряща вода да смени цвета си. Нарежете я колкото е възможно по-ситно, а ако желаете можете и да е стриете с вилицата. Няма нищо по-различно от горната рецепта. Просто добавете отцедената и наситнена коприва в горната смес. Всичко останало се повтаря по описания начин.

Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Благодаря ти! За мен лично това е много необходима рецепта, защото нямам време за готвене /а обичам да готвя/. Жалко, че не ми е попадала до сега. Но, благодарение на теб вече я имам.
    Желая ти приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ееее тази баница много я обичам! Като дете с нетърпение чаках съботната сутрин когато баба ми я правеше за закуска!Но да си кажа честно аз я знам като "Мързелива баница";)Чудна ти се е получила, грабвам си едно парченце;)Успешна седмица:)

    ОтговорИзтриване
  3. Нинче, тази баничка си е на почит в къще, но със зеленийка не съм я правила и ти благодаря за идейката.
    ❀~ ПРЕГРЪДКИ ♥~

    ОтговорИзтриване
  4. Нинче,и аз го знам като мързелива баница,макар че този израз аз лично ползвам за една друга рецепта.
    Както и да се казва,важното е,че е супер вкусно!Скоро не съм правила,благодаря,че ми напомни!Със зеленичко също харесвам!
    И двете са ти чуднички!

    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Предложението е много вкусно, а втория вариант не съм пробвала никога! А при нас пък се казва бърз тутманик:):):)Благодаря за споделянето, защото съвсем бях забравила за тази вкусотия! Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Нина, страхотна серия си подхванала -
    катмите, гювеча, а сега и баницата с коприва.
    Чудесни предложения, иска ми се да ги опитам всичките,
    но като че тази вкусотия ме изкушава най-вече.
    Благодаря,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Всички имате право за наименованието на тази баница. Имам я записана и като мързелива, и като бърза, дори и тутманик. От няколко места са ми я казвали,но тази е по рецепта от майка ми. Със зеленията е много вкусно, доближава се до зелниците.
    А серията,която подхванах, трябваше да я довърша. Имам още доста ежедневни ястия да публикувам и ще довърша идеята до край.
    Благодаря за милите думи, приятели!
    Пожелавам ви една ползотворна и успешна седмица, с много емоции и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, Нинче, как ми се хапва нещо подобно, но уви, на диета съм .. Остава ми само да се наслаждавам на хубавите ти снимки и да преглъщам. Виртуално си вземам едно парченце ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Нинче, .....винаги идвам в твоето уютно блогче и си опитвам от твоите вкуснотийки!Прекрасна кулинарка си, ....пълна с много идеи и кулинарни фантазии! Баничката ти е страхотна! И ...варианта с коприва много ми хареса! Прегръщам те сърдечно и ти желая много настроение и любов през новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Нинка и в моите тефтери е като мързелива баница и домашните много си падат по нея. Чудесна се е получила, а и варианта с коприва ми допада. Поздравления!
    Хубав да е деня ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Нинка, с коприва не съм правила, но виж със спанак ще пробвам. Без друго замислям тези дни да правя солен кекс в къщи, даваш ми страхотна идея, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  12. О, солената и ние често я приготвяме. Бързо става и е много вкусна:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...