Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 28 ноември 2011 г.

Кхачапури с микс от сирена



С ръка на сърцето мога да кажа,че първата "среща" с кхачапурите на Йоли беше любов от пръв поглед :) Както забелязвате, тестените изделия са моята слабост и стихия. Погледна ли снимка на нещо тестеничко, веднага усещам аромата му и знам,че ще е превъзходно. Такива са и тези кхачапури. Много ароматни, меки, ужасно вкусни и най-важното- много бързи и лесни за приготвяне.
В оригиналната рецепта Йоли използва повече видове сирена. Обичайно не разполагам с повече от 2-3 вида у дома и затова предимно ги приготвям с бяло саламурено сирене и кашкавал. Но може да добавите каквито имате или предпочитате.


Необходими продукти:
  • готово тесто
  • 100 гр бяло саламурено сирене
  • 100 гр кашкавал или каквито още сирена предпочитате ( добавяла съм и малко гауда)
  • маргарин/масло за намазване
Начин на приготвяне:

Настържете сирената, смесете ги добре и с намокрени ръце оформете топчета. Колкото топчета излязат, толкова на брой ще са вашите кхачапури.


От тестото накъсайте също малки топчета. Разточете едно топче на малка тънка питка.


В средата сложете топче сирене и покрийте с втора питка отгоре.



Понякога се налага малко да попритисна краищата, за да залепнат. Ако прецените направете го и вие.
Разточете едновременно двете питки кто се стремите да разнесете сирененото топче добре.


Преди печене се намазняват кхачапуритата от двете страни с малко олио и се пекът на тефлонов тиган за палачинки от двете страни.
Докато са топли ги намазвам с малко маргарин за вкус.


Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Прекрасни са, Нина! Изглеждат адски апетитно!

    ОтговорИзтриване
  2. Нинче, бива ли така да изкушаваш хората :) Невероятно апетитни изглеждат и толкова подканящи ... Явно ще трябва да се отдам на изкушението :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Силно ме заинтригува с името на тези вкусотии, а след като прочетох рецептата май ще трябва да ги почвам:). Много , многоооо апетитни...

    ОтговорИзтриване
  4. НИНЧЕ,никога не съм правила такива неща ,ама твоите са много примамливи и може да се прижаля някой ден:)
    Прегръдки и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са! непременно ще опитам и аз да направя:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета,не се чудете. Страхотни са и жънът голям успех сред гости. Искрено се надявам да ви допаднат и на вкус.
    Зиче,сега е момента, зимата, да пробваш и тип пърленки. До колкото те познавам си любител на тестените вкусотии и мисля,че ще ти допаднат.
    Ще чакам отзиви от престрашилите се.

    ОтговорИзтриване
  7. Ааааа,това ще се прави определено!
    При Йоли не съм откривала тази рецепта,но добре че и ти я направи,страхотни са хачапурките ти,Нинче!
    Идеален вариант за нещо тестено набързо,а и тези сирена само си представям как ще се точат отвътре като ги разчупиш,вай,вай,ще се покапя от лакомия.
    Благодаря за постъпковите снимки,много ми бяха полезни!

    Сърдечен поздрав,мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Еликсирче,радвам се,че ти "хваща" око рецептата. Наистина са много вкусни, но все не успявам да ги докарам като Йоли.Май сега си намирам грешката. Топченцата тесто са големи колкото топченцата сирене. оттам питките са по-малки и явно пълнежът е по-плътен. Най-вероятно затова се разливат сирената така апетитно. Ще коригирам големината и аз.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...