Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 3 юни 2011 г.

Бърз хляб с мед



Днес попаднах на този странно приготвящ се хляб- разбърква се само с вилица. Да,точно така, добре прочетохте, само с вилица! Бях учудена и много любопитна възможно ли е да се получи хляб, че и толквоа вкусен, колкото бе описано. Набързо забърках тестото и оформих хлебчетата. Нямат някаква правилна форма, но резултата е впечатляващ. Много ни харесаха- с една хрупкава коричка като селски хляб от едновремешните фурни, а вътре мек. Единствено ми беше малко безсолен, но това е поправимо и въпрос на вкус.
Радвам се,че открих тази бърза и мързелива рецепта за хляб!

Получават се 3 средно големи хлебчета

Необходими продукти :
500 грама брашно + още малко за поръсване на работния плот
370 мл топла вода
1 с.л. мед
1 1/4 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
Разтворете меда във водата. Пресейте брашното в голяма купа, добавете сухата мая и направете кладенче в средата. Изсипете медената вода и солта и бъркайте бързо с вилица ( и кратко )докато се получи еднородна маса. Тестото се получава меко,лепкаво и няма напълно гладък вид. Изглежда леко рошаво като на бучици.
Поръсете тестото отгоре с брашно, завиийте купата с прозрачно фолио и оставете да втаса около час, да удвои обема си.
Загрейте фурната на 220 градуса.
Поръсете работния плот обилно с брашно. Прехвърлете втасалото тесто на плота и с нов го разделете на 3 части. Тавата, в която ще печете, покрийте с хартия за печене, може да я наръсите с брашно и бързо с няколко движения придайте груба форма на хляб на парчетата тесто. Прехвърлете ги в тавата с обрашнената част нагоре. При мен бяха отвсякъде набрашнени. Най- лесно хляба се прехвърля със силиконова шпатула.
Печете хлебчетата на силна фурна, но след 15 мин,ако има нужда, може да намалите температурата на 160 градуса. Готовите хлебчет извадете върху решетка да се охладят и чак след като изстинат ги нарежете.
Вътрешността на хлебчетата трябва е много шуплеста и мека, коричката е хрупката и не е жилава.






източник: тук и тук

3 коментара:

  1. Страхотна идея за хлебчета, Нина!! На мен приготвянето на хляб ми е голямата слабост :) и нямам търпение да пробвам рецептата ти!!

    И заповядай при мен, когато можеш - да си вземеш една блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/06/brownie-cake-with-dulce-de-leche.html

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, много ми харесва блога ти, вече съм пробвала и няколко от рецептите. Исках да попитам какво количество е маята като грамаж или пакетче, че така с лъжичка не мога да се ориентирам.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,Ив! Много се радвам, че ти е допаднал блога ми,а и се надявам изпробваното от теб да ти е харесало.
    Относно грамажа на маята- да си призная не съм я мерила точно. Просто хванах една чаена лъжичка, напълних я сравнително равна, не с връх и втори път гребнах с нея в пакетчето с мая и само на върха сложих малко. Не се притеснявай,ако сложиш не точно, колкото е упоменато. При следващо правене ще имам предвид и ще се опитам да измеря количеството. Дано да те улесних с обясненията си и ако се престрашиш да го направиш хляба- ще чакам отзиви :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...